Pääkirjoitus | 14.11.2019 08:50

Tuskin työtaistelut loppuvat nyt käynnissä oleviin

Arkean työntekijöiden mielenilmaus viime viikolla ja tällä viikolla alkanut Postin työtaistelu tuskin jäävät ainoiksi lakoiksi, sillä jännitteitä on monella alalla, joilla sopimuskausi on päättymässä.

Palvelualojen ammattiliitto PAM:n sopimukset päättyvät ensi vuoden muun muassa kaupan, matkailu- ja ravintola- ja kiinteistöpalvelualoilla. Liiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen mukaan aloille tarvitaan selkeitä palkankorotuksia sekä parannuksia osa-aikatyöntekijöiden asemaan.

Ongelma on sama kuin Arkean ja Postin työntekijöiden kohdalla: palvelualojen töissä pitäisi jatkossakin olla mahdollista tehdä työuransa ja elättää itsensä. Rönni-Sällinen kaipaa neuvotteluissa ratkaisuja, joilla alalle sitoutuneiden työntekijöiden työtunteja saadaan kasvatettua ja jossain vaiheessa työsuhteet kokoaikaistettua.

Monella alalla eletään herkkiä aikoja, jolloin heikotkin signaalit saattavat voimistua koviksi. Liedon postikeskuksen aitaan lakon alkamisaamuna tehty uusi kulkuväylä on puhuttanut jopa pääministeriä myöten.

Posti merkitsi aiemmin pitkää joskin kapeaa leipää työntekijöilleen. Nyt leipä on vaarassa kaventua edelleen, ja monen kohdalla patonki voi napsahtaa poikki, koska jaettavaa tavaraa ja siitä saatavaa jaettavaa rahaa on entistä vähemmän, ainakin mitä tulee kirjeisiin ja lehtiin.

Postin työntekijöiden ärtymyksen oman talon herroihin voi hyvin ymmärtää, kun muistaa, millaista palkkaa, 82.000 euroa kuukaudessa, toimitusjohtaja sai.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.