Pääkirjoitus | 24.10.2019 08:36

Oivallinen aika viritellä salaliittoteorioita

Kun jokin asia saadaan kuumenemaan ihan leikkeihin saakka, siitä syntyvän savuverhon suojassa voidaan katseilta piilossa valmistella vaikka minkälaisia toimia.

Liedon kunnanjohtajan virittämä ja kunnanhallituksen edelleen valtuustolle ehdottama kirjastoautotoiminnan lakkauttaminen on nostanut tällä viikolla porua, joka osin kanavoituu myös Turun Tienoon kautta.

Noin 60.000 euron vuotuinen säästö on pieni noronen niitä miljoonien sopeutustoimia, joita kunnan on tehtävä. Kunnanhallitus velvoitti syyskuussa kunnanjohtajan laatimaan talouden tasapainottamista koskevan suunnitelman vuosille 2019—2021.

Salaliittoteoriat elävät nyt voimakkaasti, koska jotkut uskovat, että pienen kohun synnyttämisen varjossa voidaan tehdä huomattavasti rankempia esityksiä kuin kirjastopalvelujen vieminen kylien asukkailta.

Turussa kaupunginjohtajan talousarvioesitys lähti ajatuksesta, että kunnallista tuloveroprosenttia ei koroteta. Hienoa, huudahti veronmaksaja, joka ei huomannut, että kaupunki suunnittelee nostavansa kaikkia mahdollisia maksujaan.

Liedossa veroprosentin korottaminen on myös ollut kunnanjohtajan työkalupakissa. Kunnanhallitus ei maanantaina päättänyt vielä omasta esityksestään.

Kunnan veroprosenttia pidetään jonkinlaisena kunnan houkuttelevuuden mittarina, vaikka suuri osa asukkaista ei edes tiedä, mikä kotikunnan tuloveroprosentti on. Varsinkin pienituloisille kunnallisvero on melko vähäinen vero. Enemmän kuluttaja maksaa veroa kaikista ostamistaan tuotteita ja palveluista, osti sitten leipää ja maitoa, olutta tai tupakkaa, polttoainetta tai sähköä. Niihin veroihin ei kunta eikä kuntalainen pysty vaikuttamaan muuten kuin kuluttamisesta luopumalla.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.