Pääkirjoitus | 17.10.2019 08:29

Pormestaripelissä taktikoinnin mahdollisuuksia

Turun kaupunginvaltuusto päätti, että kaupunki siirtyy pormestarimalliin viimeistään kesäkuussa 2021. Päätös tarkoittaa sitä, että avoimella haulla valittua virkamieskaupunginjohtajaa ei jatkossa enää ole. Minna Arve näyttää jäävän viimeiseksi Turun kaupunginjohtajaksi. Jatkossa pormestari valitaan puolueiden ehdokkaiden joukosta vaaleilla.

Valtuusto hyväksyi pelisäännöt pormestarin valitsemiselle. Niiden mukaan puolueet nimeävät pormestariehdokkaansa ja julkaisevat vaali- ja pormestariohjelmansa avoimesti ennen vaaleja.

Pelisääntöjen mukaan useampi kuin yksi puolue voi nimetä yhteisen ehdokkaan. Sen pitää tapahtua ennen vaaleja, ja yhteisen ehdokkaan puolueet solmivat vaaliliiton. Pelisäännöistä viimeinen on se, että vaaliliitossa olevat puolueet muodostavat vaalien jälkeen yhteisen valtuustoryhmän.

Vaikka viimeisellä määritteellä yritetään torjua taktiset vaaliliitot, pykälä mahdollistaa taktikoinnin.

Jos vaikkapa kaikki muut puolueet asettavat yhteisen ehdokkaan torjumaan jonkin suuren ryhmän kuten kokoomuksen ja vihreiden edustajan valintaa pormestariksi, ne voivat muodostaa monissa kunnissa tutuksi käyneen "epäpyhän" liiton. Ja kun valinta on ohi — hups, yhteinen valtuustoryhmä hajoaa. Sitähän tapahtuu muutenkin kunnissa.

Pormestarimalli antaa kaupungin johdolle kasvot. Toisaalta ei se vähennä virkamiesten määrää ja virkamiesvaltaa, koska asioiden valmisteltuun tarvitaan edelleen isoa ja ammattitaitoista koneistoa. On mielenkiintoista kuvitella, kuinka moni keskeisellä paikalla oleva nainen tai mies seisoo kotonaan vessan pelin edessä ja ajattelee, että tuolla nyt näkyvät ne päätöksenteon kasvot.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.