Pääkirjoitus | 19.09.2019 10:28

Naapureita on aina helppo epäillä

Turun naapurikunnissa nousee aika-ajoin epäilys, että Turku haluaa kaapata heidät niin kuin aikoinaan Maarian, Paattisen, Hirvensalon, Kakskerran ja suuren osan Kaarinaa. Kuntaliitoskiima näyttää tällä hetkellä olevan latentissa vaiheessa, vaikka suurta sote-uudistusta ja samalla entistä isompia yhteistoimita-alueita ei saatukaan aikaan.

Kun lukee keskustelupalstoilta (meidän) turkulaisten kirjoituksia, moni näyttää harmittelevan, että töissä kyllä käydään Turussa, mutta verot maksetaan siihen kuntaan, jossa yöt vietetään. Kun naapurikuntalainen käyttää Turun liikunta- ja kulttuuripalveluita, hänen tulisi niistä myös maksaa enemmän kuin turkulaisen, jonka verorahoilla palvelut enimmäkseen kustannetaan.

Ajattelutapa on sama kuin joskus hellitty jaettu verottaminen. Jos on kirjoilla Helsingissä, mutta viettää suuren osan vuodesta vapaa-ajan asunnossa Kustavissa, moni näkisi perustelluksi tulouttaa osan verokertymästä myös Kustaviin. Tämä on perusteltua, muuta vain, jos käyttää kakkoskuntansa julkisia palveluita kovinkin paljon. Tosiasiassa "mökkiläiset" maksavat itse teittensä kunnostuksen, jätehuoltonsa ja vesi- ja jätevesimaksunsa. Jos käy kakkoskunnan terveyskeskuksessa, lasku sieltä lähtee varsinaiseen kotikuntaan.

Raisio ja Rusko ovat järjestäneet jo vuosia kimpassa sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Joukko raisiolaisia valtuutettuja epäilee, että raisiolaiset maksavat osan Ruskonkin palveluista. He pyysivät " perusteellista selvitystä Raisio-Rusko soten yhteistoimintasopimuksen plussista ja miinuksista Raision kaupungin sekä raisiolaisten veronmaksajien kannalta".

Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg jo muotoili vastauksen, jonka mukaan Rusko maksaa Raisiolle sen minkä aiheuttaakin. Lautakunta kuitenkin palautti asian uuteen valmisteluun. Valmistelun "toivotaan keskittyvän yhteistoiminnan hyviin ja huonoihin puoliin sekä kehitettäviin asioihin".

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.