Pääkirjoitus | 05.09.2019 08:30

Kiinteästä mobiiliin ja takaisin

Ensin puhelinyhtiöt alkoivat purkaa vanhoja kiinteitä yhteyksiä. Kuparijohdot käärittiin rullalle ja asiakkaita hoputettiin vaihtaman lankaliittymänsä langattomiin, sillä "mobiilissa on tulevaisuus".

Eipä aikaakaan, kun samat yhtiöt alkoivat kertoa ikään kuin vaivihkaa, että langattomien verkkojen kapasiteetti ei riitä. Tarvitaan valokuituyhteyksiä, jotta älylaitteet pelittävät kovassakin käytössä. Nyt Tienoonkin alueella rakennetaan kiivaaseen tahtiin valokuituverkkoa.

Asia ei ole ihan uusi, sillä ensimmäiset puhelinverkon valokaapelit otettiin käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 1976. Suomessa ensiaskeleet otettiin vuonna 1979. Valokuitu koostuu ytimestä ja ydintä ympäröivästä kuoresta sekä mekaanista suojaa antavasta pinnoitteesta.

Valokuiduista valmistetaan useita kuituja sisältäviä valokaapeleita. Niitä nyt kaivetaan maahan kohta muun muassa Paattisilla ja Vahdolla. Monissa isommissa taajamissa kuiduttaminen alkaa olla jo valmiina.

Keskustelu mobiilin tiedonsiirron ja valokuituyhteyden kesken ei aina ole ollut riidatonta. Langattoman verkon ominaisuudet ovat kehittyneet huimasti viimeisten 10 vuoden aikana, ja kehitystä tapahtuu edelleen. Jos ei ole raskaiden tiedostojen himokäyttäjä, mobiililla pärjää mukavasti. Langattomassa kotitaloudessa pystyy katsomaan television suoratoistopalveluja niin älytelevisiosta kuin tietokoneesta samanaikaisesti saman rasian kautta.

Oletettavaa on, että jos alueella siirrytään enenevässä määrin kiinteään kutuun, kaistaa vapautuu mobiilista. Ja kaikki pelaa entistä sujuvammin. Melkein kuin kuidussa, voi toinen puoli sanoa. Jokainen voikoon vapaasti valita, miten haluaa tiedonsiirtonsa hoitaa.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.