Pääkirjoitus | 15.08.2019 08:53

Medialukutaito on keskeinen kansalaistaito

Lukijan tai muun median kuluttajan on oltava entistä tarkempi ja kriittisempi, sillä etenkin sosiaalinen media on paikka, jossa kerrotut asiat eivät välttämättä ole totta. Netissä tapahtuvaa kirjoittelua ei ole samalla tavalla saatu lain suojaan kuin esimerkiksi painettua lehdistöä. Valheet ja liioittelut, samoin kuin vihapuheen tapaiset kirjoitukset ehtivät ponnistaa näkyville ja eteenpäin jaettaviksi, jos sivuilla ei ole ennaltamoderointia.
Perusopetuksen opettajat ovat huomanneet, että mediakasvatuksen merkitys on kasvanut ja kriittinen medialukutaito on sen tärkein osa-alue
Opettajista mediakasvatuksessa tärkeintä on kriittinen medialukutaito ja lähdekritiikki. Tämä selviää Sanomalehtien Liiton tilaamasta selvityksestä, jossa kartoitettiin perusopetuksen aineen- ja luokanopettajien näkemyksiä mediakasvatuksesta uuden opetussuunnitelman aikana.
Kaikki kyselyyn vastanneet opettajat pitävät mediakasvatusta tärkeänä. Lisäksi yli 60 prosenttia vastanneista kokee, että mediakasvatuksen merkitys ja tarve on kasvanut.
Vastauksista heijastuu, että kriittisestä medialukutaidosta on tullut yhä keskeisempi kansalaistaito. Yli 80 prosenttia vastaajista kokee, että oppilaat tarvitsevat tukea erityisesti kriittiseen medialukutaitoon ja lähdekritiikkiin liittyvissä taidoissa.
Lukutaito on olennainen osa kaikkea oppimista. Vaikka maailma olisi miten visuaalinen, myös kirjoitustaito on edelleen tärkeä osa itseilmaisua. Etenkin poikien lukutaito ja kyky ilmaista itseään kirjallisesti näyttää rapautuneen. Jos näihin asioihin ei koulussa pystytä kiinnittämään tarpeeksi huomiota, jonkinlainen syrjäytyminen uhkaa aikuisiällä.
Mediaopetuksen kenttä on laaja, mutta edelleen painetun lehden käyttäminen opetusvälineenä on perusteltua. Ja lehdentekijöiden kannalta on tärkeää, että paikallista sanomalehteä opitaan lukemaan jo varhaisella iällä.
Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.