Pääkirjoitus | 18.07.2019 09:52

Harrastamisen nykymallissa paljon parannettavaa

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann on viime vuosina puhunut julkisuudessa aktiivisesti liikunta- ja urheilukulttuurin ja etenkin sen rahoituksen lisäämisen puolesta. Samalla Dettmann on ottanut kantaa nykymallisen harrastuskulttuurin muuttamiseksi.
Dettmannin mallissa koulujen iltapäiväkerhotoimintaa kehitettäisiin huomattavasti nykyistä laajemmaksi. Varsinaisen koulupäivän ja lepotauon jälkeen olisi iltapäiväkerhojen vuoro. Mukana olisivat urheiluseurat, kulttuuriharrastuksia tarjoavat toimijat ja kuntasektori. Harrastukset olisivat ohi iltapäivällä, niihin aikoihin kun huoltajat keskimäärin koteihinsa palaavat. Loppuilta olisi perheen omaa aikaa, harrastuskyyditysrumba jäisi kokonaan pois.
Dettmannin ehdotuksista on vaikea löytää vikoja. Monen perheen arki on tiukasti aikataulutettua, mutta silti tehotonta. Autossa istutaan luvattoman paljon, porukalla kotona luvattoman vähän. Samalla "vapaaehtoisilla" vanhemmilla teetetty tukityö jäisi pois ja vapauttaisi sekä ajallisia että taloudellisia resursseja perheiden omaan käyttöön.
Dettmannin malli on kiinnostava myös perheiden ja lasten tasa-arvon kannalta. Nykyinen harrastamisen malli suosii omalla autolla tai kahdella ajavia, taloudellisesti hyvinvoivia kahden aikuisen ydinperheitä. Modernimpi versio toisi vaikka jääkiekon pelaamisen tai soitto-opetuksen yhä useamman lapsen ja nuoren ulottuville.
Myös kansanterveyden kannalta helpompi, halvempi ja yhteisöllisempi harrastuskenttä olisi edullinen. Kun kouluikäiset viettäisivät iltapäivänsä harrastusten parissa, yksinoloaika digiviihteen syövereissä vähenisi luonnostaan.


Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.