Pääkirjoitus | 04.07.2019 09:51

Föli on ollut menestys

Viisi vuotta sitten käynnistynyt seudullinen joukkoliikenneratkaisu Föli täytti maanantaina viisi vuotta. Vuoden 2014 keväällä Turun seudun kunnat valmistautuivat joukkoliikenneuudistukseen toiveikkaina. Etukäteen Liedossa ja Ruskolla spekuloitiin erityisesti systeemin kustannuksilla; maksaisivatko kunnat jatkossa kuntalaisten liikkumisesta? Tavalliset kuntalaiset odottelivat uudistusta toiveikkaina. Hinnat laskisivat, vuorot lisäntyisivät.
Viisi vuotta on hyvä jakso, jonka päätteeksi Föli voidaan todeta onnistuneeksi uudistukseksi. Julkisen liikenteen käyttö on lisääntynyt merkittävästi, kuntien maksuosuudet jääneet kohtuullisiksi ja käyttäjät olleet tyytyväisiä. Kolmen euron peruslipun hintaa ei ole kertaakaan korotettu.
Vuosien aikana erilaisia vuorokokeiluja on tehty etenkin Liedossa. Osa kokeiluista on jäänyt pysyviksi, jotkut taas todettu kannattamattomiksi. Tärkeintä on se, että on kokeiltu.
Puolijulkisen palvelun laatua ja palvelutasoa pitää jatkuvasti tarkkailla. Veroeuroja ei saa tuhlata, toisaalta julkiseen liikenteeseen panostamisen on todettu olevan järkevää sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta. Siksi erilaisia kokeiluja ja kehitysprojekteja pitää jatkaa myös seuraavalla viisivuotiskaudella.
Kehityskohteitakin on. Tienoonkin levikkialueen ääripisteisiin bussi kulkee edelleen joko liian harvoin tai vääriin aikoihin. Edelleen moni valitsee kulkupelikseen henkilöauton, etenkin jos maantie vetää kaupunkiin riittävän nopeasti.
Liittymäpysäköintipaikat ovat näin lomakaudella päivisin tyhjiä, mutta täyttyvät taas syksyn tullen työmatkalaisten autoista ja polkupyöristä. Mikäs sen hienompaa.
Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.