Pääkirjoitus | 11.06.2019 08:32

Koirapuistoihin liittyy erilaisia intohimoja

Koirapuistot ovat monella paikkakunnalla ykköstilalla, kun kysytään ihmisten mielihaluja siitä, mitä kuntien tulisi alueelle rakentaa. Koiria on paljon lemmikkeinä, ja koiraihmiset taitavat olla tavallista aktiivisempia.

Koirapuistoja haluvat myös ne koirattomat, jotka muutaman kerran elämässä astuvat lenkkareillaan tuoreeseen koiran ulostekasaan.

Liedossa oli aikoinaan koira-aitaus, joka siirrettiin ensin yhden kerrostalon ikkunan alta toiseen paikkaan, jossa sielläkin melko pian tarvittiin maata muuhun käyttöön. Kunta valmisteli viime vuonna päätöksen koirapuiston rakentamisesta. Suunnitelmat olivat hyvät, mutta jostain syystä koiranomistajat eivät tunteneet vetoa asiaan, koska kunta edellytti, että vapaaehtoiset pitävät aitauksen siistinä.

Tarvasjoella on vieläkin auki aloite, joka on viime elokuun jälkeen kerännyt 13 allekirjoittajaa koirapuiston saamiseksi.

Ruskolla viime marraskuussa vireille pantu kuntalaisaloite on saanut 60 ruskolaista allekirjoitusta, ja toki asiasta on ennenkin kuntaan toiveita esitetty. Toistaiseksi turhaan.

Tienoon alueella Turun ainoa koirapuisto on Jäkärlässä, jonne aitaus saatiin varsin nopeasti, kun hanketta oli junailemassa paikallinen demarien napamies. Aloite lähti koiranomistajista. Onko koirapuisto niin aktiivisessa käytössä kuin ideaa viriteltäessä ennakoitiin? Satunnaisen ohikulkijan silmään ei ainakaan mitään tungosta ole havaittavissa.

Turku aktivoitui hännänheiluttajien asialle itsekin, ja tänään kaupunkiympäristölautakunnalle tulee esitys viiden koira-aitauksen rakentamisesta. Yksi niistä tulisi Yli-Maariaan Pääsiäispuistoon yllä olevan kartan esittämälle paikalle.

Onko sijainti hyvä, sen pystyy päättelemän vasta sitten, kun aitaus on paikallaan ja koiranomistajat alkavat aluetta käyttää. Tarvetta ja ainakin haluja koirien aidatuille ulkoilutuspaikoille tuntuu kaupungissa olevan, sillä ehdotuksia uusista koira-aitauksista kaupungin kyselyssä tuli yli 500. Toivotuimpien pakkojen joukosta kaupunkiympäristötoimiala nosti viisi kärkihanketta.

Ihan ilmaista ei koira-aitausten tekeminen ole, sillä maastosta riippuen yhden koira-aitauksen hinnaksi tulee jopa 120.000 euroa. Jos siis kaikki Turun viisi uutta koira-aitausta ovat tuon hintaisia, veroeuroja hommaan kuluu yli puoli miljoonaa.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.