Pääkirjoitus | 14.05.2019 08:48

Urheiluhullu kansanosa kaipaa sankareita

Kun eilen syötti Googlen hakukenttään nimiyhdistelmän Kaapo Kakko, alle 0,4 sekunnissa välähti esiin 2,4 miljoona tulosta. Vertailun vuoksi sama etsintä toi omalla kohdalla vain reilut 4.500 osumaa. Jääkiekkoilija Kaapo Kakossa on sitä jotain, mitä urheiluun hurahtanut kansanosa haluaa: menestystä, yllätyksellisyyttä, sankaruutta. Sitä, että 18 vuotta juuri täyttänyt nuorukainen pärjää aikuisten miesten urheilussa poikkeuksellisen hyvin.

Tätä kirjoittaessa Suomen maajoukkue on Slovakian MM-kisoissa pelannut vasta kaksi ottelua, mutta on ilmiselvää, että lietolaisesta nuorukaisesta leivotaan uutta supertähteä, jonka uraa ja elämää tullaan seuraamaan tarkoin silmin niissä piireissä, joita urheilu ja etenkin jääkiekko innostaa.

Seuraajia varmasti riittää myös urheilun ulkopuolella: edustava, ikäistään aikuisemman oloinen ja tulevaisuuden uralle varhain suuntautunut Kakko on monella tavalla julkisuuden kohteena. Julkisuuden, joka ylistää menestyksen hetkellä sankariaan, mutta joka saattaa epäonnen koittaessa olla armoton.

Urheilussa on omituinen draaman piirre: menestyjä tekee kaiken meille ja meidän puolestamme, mutta epäonnistumisesta hän kantaa vastuun itse.

Entinen huippukiekkoilija, lietolainen urheilupsykologi Tuomas Grönman sanoi eilen Ilta-Sanomien verkkojutussa, että vaikka urheilija olisi tottunut julkisuuteen ja rutinoitunut haastatteluihin, melko äkillisesti syliin kaatuva julkisuusvyöry voi silti yllättää.

Esimerkkinä Grönman mainitsi — eikä nimenomaan Kakkoa tarkoittaen — ongelmaksi joillekin tulevan sen, että mitä sitten, kun julkisuutta ei enää tulekaan?

"Putoaa otsikoista, eikä osaa nähdä syy-seuraussuhteita, vaan ehkä luulee tekevänsä jotakin väärin", Grönman kuvailee. Hän muistuttaa urheilijalle sen oppimisesta, ettei pelkkä julkisuus ole merkki onnistumisista.

Tulevaisuus NHL:ssä lienee Kakolle taattu, jollei satu jotain loukkaantumista tai muuta yllättävää vastoinkäymistä. Mutta vaikka fanit näkevät menestyspolun loistavan kirkkaana, eteneminen uralla merkitsee jatkuvaa työn tekemistä, loputonta itsensä kehittämistä. Vaikka urheilutähteydessä on jotain samaa kuin rockmaailmassa, nämä supertähdet eivät elä vanhoja levyjään myymällä.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.