Pääkirjoitus | 16.04.2019 08:35

Voimasuhteet muuttuivat melko vähän

Vaikka eduskunta uudistui, naisistui ja poliittiset voimasuhteet kokivat melkoisen remontin, Varsinais-Suomen vaalipiirissä muutokset jäivät maltillisiksi. Perussuomalaiset etenivät, keskusta hävisi, kokoomus pysyi suunnilleen ennallaan. Valtakunnallisesti isoin muutos oli Sinisen tulevaisuuden haipuminen. Neljän ministerin puolue oli ensimmäisissä vaaleissaan, ja tulevaisuus taitaa olla ohi.

Tienoon alueella jo neljä vuotta sitten vahvan nousun tehneet perussuomalaiset vankistivat asemiaan. Puolue on nyt suurin niin Liedossa, Ruskolla kuin Maariassa ja Paattisilla. Puolueen imu on valtakunnallista ja maakunnallista , sillä paikallisesti menestys ei kulje samoissa mitoissa.

Perussuomalaisten kummallisuuksiin kuuluu se, että toistamiseen eduskuntavaaleissa puolue oli Ruskolla eniten kannatusta kerännyt, mutta paikallisesti se on kovin heiveröinen. Viime vaalikausilla Ruskon kunnanvaltuustossa on ollut vain yksi perussuomalainen.

Perussuomalaisten vetovoimaisuudesta yksi hyvä esimerkki on Maarian ja Ilmaristen rajamailla Turun puolella asuvan Juha Anttilan äänisaalis. Mies ei tehnyt kovin näkyvää kampanjaa, ja poliittista koemustakin oli yksien kuntavaalien verran. Anttila nousi Turun valtuustoon varapaikalta kun Maria Lohela muutti pääkaupunkiseudulle. Nyt Anttila keräsi 2.782 ääntä ja on kristillisten Pertti Vallitun jälkeen perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliiton toinen varaedustaja.

Liedossa kuin koko maakunnassa lietolainen monen kauden kansanedustaja ja viime hallituksen ministeri Anne-Mari Virolainen keräsi taas muhkean äänisaaliin. Läpimeno oli etukäteen melko todennäköistä, ja paikallisesti hän palasi äänikuningattaren paikalle edellisvaalien kakkospaikalta. Riippuu hallitusneuvotteluista ja -pohjasta, tarvitaanko Virolaista vielä ministerinä.

Ensikertalaiset ehdokkaat Tienoon alueella Juha Anttilaa lukuun ottamatta saivat melko maltillisen vastaanoton. On ilmeistä, että ainakin lietolainen keskustan Henna Takatalo tullaan näkemään eduskuntavaaleissa seuraavallakin kerralla. Annina Ruottu tähtää seuraavaksi Euroopan parlamenttiin. Paattislaisella Mari-Elina Koivusalolla taitaa olla hengenvetämisen paikka, jos kohta ura Turun kunnallispolitiikassa näyttää nousujohteiselta.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.