Pääkirjoitus | 14.04.2019 00:00

Vaalikoneet ovat viihdettä, tietoa haetaan lehdistä

Vaikka internet on mullistanut tiedon tarjonnan ja hakemisen, myös perinteisillä medioilla on edelleen vankka jalansija suomalaisten tiedonsaannin väylinä. Rooli kirkastuu vaalien alla.

Tilastokeskuksen väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksessa erikoistutkijana toimivaa Rauli Kohvakka kirjoittaa tuoreessa Tieto&Trendit-julkaisussa, että vaalitiedon haussa suositaan yhä perinteistä mediaa. "Yleisimmin suomalaiset hakevat vaaleihin liittyvää tietoa sanomalehdistä ja televisiosta", Kohvakka toteaa.

Sanomalehtien liiton tutkimuksen mukaan 69 prosenttia vastaajista aikoi hakea vaaleista tietoa sanomalehdistä, joko paperi tai digi-versioista. Vaalikoneista on tullut yhä useamman kansalaisen huvi vaalien alla. Koneiden tarjonta on lisääntynyt ja monipuolistunut, mutta niiden antama tieto vaikuttaa sen verran ylimalkaiselta, että useimmiten vaalikoneen käyttö on enemmän viihdettä kuin todellista ehdokkaan etsintää.

Edellisten eduskuntavaalien alla 42 prosenttia 18—89-vuotiaista suomalaisista käytti vaalikonetta. Yli puolet heistä eli 24 prosenttia väestöstä käytti useampaa kuin yhtä konetta.

Tutkija Rauli Kohvakka arvioi vaalikoneiden pystyvät jossain määrin vaikuttamaan äänestäjiin. Puolet vaalikonetta ennen viime eduskuntavaaleja käyttäneistä vastasi käytön lisänneen jonkin verran heidän kiinnostustaan vaaleihin.

Ehdokkaan valintaan vaalikone oli vaikuttanut 17 prosentilla paljon ja 38 prosentilla jonkin verran. Ei ole yllätys, että voimakkaimmin vaalikoneet vaikuttavat nuorten ikäryhmien valintoihin.

Todelliset vaalikoneet käynnistetään sunnuntaiaamuna. Ennakkoon on jo moni antanut äänensä, ja toivottavasti kaikki ne, jotka eivät äänestäneet ennakkoon, tekevät sen sunnuntaina varsinaisena vaalipäivänä.

Turun Tienoo julistaakin tällä päivämäärällä kilpailun siitä, mikä Tienoon alueen äänestysalueista on aktiivisin. Palkintona olkoon hyvä mieli ja vahvistunut luottamus edustukselliseen demokratiaan.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.