Pääkirjoitus | 02.04.2019 08:59

Hyville vesiensuojelutoimille luvassa rahaa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus myöntää avustusta vesien tilaa parantaville kunnostushankkeille sekä niitä tukeville alueellisten ja paikallisten toimijoiden verkostoille.

ELY-keskus voi antaa rahaa harkinnanvaraisina avustuksina hankkeisiin, jotka paikallisesti ja alueellisesti kokonaisuutena arvioiden edistävät merkittävimmin vesien- ja merenhoidon tavoitteiden toteutumista.

Ihan nappipelistä ei ole kyse, sillä avustuksiin on varattu kaikkiaan 3,3 miljoonaa euroa, jotka ympäristöministeriö jakaa ELY-keskusten kesken saapuvien avustushakemusten arvioinnin perusteella.

Jos ei yhtään ehdotusta Varsinais-Suomesta saavu, ei tänne myöskään rahaa myönnetä.

Vesistöjen tilaa on viime vuosina ja vuosikymmeninä kohennettu muun muassa viljeltävien alueiden ja rannan välille jätettävillä suojakaistoilla. Viimeisin asia on ollut peltojen kipsikäsittely, josta on pääosin saatu myönteisiä tuloksia, ainakin mitä tulee fosforivalumiin. Radikaalia vesistönhoitoa kokeiltiin Littoistenjärvellä, jonka kemiallinen käsittely kirkasti.

Ensin olemme monilla toimilla pilanneet puhtaat vedet, sitten on ryhdytty ongelmaa paikkaamaan. Enää ei esimerkiksi Turun viemärit laske suoraan Aurajokeen eikä myrkkytynnyreitä upoteta merenpohjaan. Vesien hyvän tilan saavuttaminen edellyttää ulkoisen kuormituksen vähentämistä sekä pinta- ja pohjavesien kunnostustoimia. Turun seudulla luonnonvesiin pitää jatkossakin kiinnittää huomiota, vaikka valtaosa alueen käyttövedestä tulee tekopohjavetenä Virttaan ja Oripäänkankailta. Pelko siitä, että Aurajoki ja Littoistenjärvi jätetään oman onnensa nojaa, kun niitä ei enää tarvita raakavesilähteinä, on osoittautunut aiheettomaksi, koska molempien virkistyskäyttö edellyttää entistä pienempiä huuhtoumia. Sama pätee Saaristomereen.

Vesiensuojelussa ei kaikki tapahdu päivässä, joten saadakseen ministeriöltä tuke, hankkeiden pitää olla ainakin paikallisesti ja mieluiten aina mereen saakka vaikuttavia.

Jos jollain taholla on vireillä ajatuksia, jotka hyödyttäisivät jokivesien puhdistumista tai rehevien järvien kohentamista, hankkeita kannattaa panna liikkeelle heti.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.