Pääkirjoitus | 28.03.2019 00:00

Ohikulkutien remontti kysyy kärsivällisyyttä

Virallisesti tiistaina alkuun saatu Ohikulkutien eli E18 Turun kehätien parannustyö vaatii tienkäyttäjiltä pitkää pinnaa ja mukautumista siihen, että tietyömaa on vuosikausia nimensä mukaisesti työmaana.

Väylän projektiopäällikkö Juha Sillanpää muistutti projektin aloituspaalun lyöjäisissä, että parannustyöt tuovat mukanaan poikkeusjärjestelyjä ja alennettuja nopeuksia. Kehätiellä liikkuu jatkossa myös työkoneita. 

Tuon ymmärrettävän haitan hyväksyy, koska tietä tehdään, jotta liikkumisen olosuhteet paranevat. Kaksikaistaisena Ohikulkutien osuus on E18-tien ainoa sumppu muuten nelikaistaisessa tieyhteydessä

Toinen harmitus tulee siitä, että koko osuutta Kauselasta Tuulissuon ohi Kirismäkeen ei tehdä yhtenäisenä projektina, vaan nyt ensin urakoidaan Kirismäen ja Pukkilan välinen osuus. Valtion väylärahapuuteen tietäen voi pelätä, että nykyisistä tienkäyttäjistä monet ovat jo kuolleet vanhuuteen ennen kuin koko puuttuva osuus saadaan ajan ja liikenteen vaatimukset täyttäväksi.

Avajaisjuhlallisuuksissa Varsinais-Suomen ääntä käyttänyt maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva peräsi tulevalta hallitukselta heti vaalien jälkeen toimia, jotta viipymättä tehtäisiin päätös tieyhteyden toisen vaiheen toteuttamisesta. Rahasta on siis kysymys.

Hätäilystä ei tienpitäjää — jonka nimi on prosessin aikana muuttunut moneen kertaan — voi syyttää, sillä Ohikulkutien kunnostaminen on kuulunut Varsinais-Suomen liikenteellisiin kärkihankkeisiin jo 1990-luvun lopulta lähtien. Kuten maakunnan edustaja tiistaina sanoi, on välttämätöntä saada koko eteläisen Suomen logistiikalle tärkeä väylä turvallisemmaksi ja kasvavia liikennemääriä vastaavalle tasolle.

Liedolle Ohikulkutien parantaminen on niin tärkeä asia, että kunta satsaa omaa rahaansa logistiikan edellytysten kehittämiseen. Eikä suotta, sillä Liedossa on Avantin ja Tuulissuon myötä tullut Ohikulkutien varren suurimpia yrityskeskittymiä, ja kasvu jatkuu.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.