Pääkirjoitus | 05.03.2019 11:08

Euro ennemmin kansallispuistoon kuin sisähalliin

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitävät Suomessa yli 12.000 kilometriä retkeilyreittejä, luontopolkuja, hiihtoreittejä ja kelkkauria.

Erilaisia rakenteita — laavuja, opasteita, vessoja, polttopuukatoksia ja autiotupia — on yli 10.000. Näiden käyttäjämäärät ovat vuosi vuodelta nousseet, ja vuodessa Metsähallituksen palveluita käyttää tietoisesti tai tietämättään miljoonia ihmisiä. Silti se raha, mikä valtiolta ja kunnilta reitistöjen ylläpitoon irtoaa, pienenee vuosi vuodelta.

Yksittäisiä joululahjoja annetaan näytösmielessä, mutta yleistilanne on metsäreittien kohdalla sama kuin maanteillä: korjausvelkaa kertyy joka vuosi. Samaan aikaan kyliin ja kaupunkeihin rakennetaan palloiluhalleja, jäähalleja ja uimahalleja.

Vuodessa koko maan metsäreitistöjen ja kansallispuistojen hoivaan käytetään suurin piirtein sen verran rahaa, kuin mitä kuluu yhden jäähallin rakentamiseen. Arvovalinta sekin, näin ilmastonmuutoksen aikana.

Metsäretkeily eli eräily on perusluonteeltaan demokraattista. Jokaisenoikeudet ovat voimassa, metsään meno usein helppoa ja halpaa. Jäähalliin pääsee vain satojen tai tuhansien eurojen kynnysrahojen maksamisen jälkeen, uimahalliin sentään kuntien subventoinnin jäljiltä kohtuuhinnoilla.

Kun kerran tässä maassa vielä metsiä on, ja yhä useampi ihminen niihin haluaa syystä tai toisesta, olisi kai kohtuullista odottaa julkiselta vallalta niihin myös panostusta. Taajamametsän arvo nousee kummasti, kun sen läpi kulkee polku, jonka varrella on nuotiopaikka.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.