Pääkirjoitus | 21.02.2019 09:19

Hallitus pyrkii riistämään vaaliaseita pois

Eduskuntavaalit lähestyvät, eikä kukaan oikein tiedä, mikä se lopullinen vaaliteema on. Ensin nostettiin esiin ilmastokysymykset. Aihe on tärkeä ja vaatii huomiota, mutta ihan kattavasti väestöä se ei puhuttele: halutaan käydä sivukyliltä taajamassa autolla kaupassa ja halutaan kaupungeista lentää päivettämään naamaa Thaimaahan.

Sitten tulivat Oulun ja muunkin Suomen seksuaalirikosepäilyt, joissa tutkinnan alla olivat maahanmuuttajataustaiset miehet. Tämä saavutti jo laajempaa kaikupohjaa kansan riveissä, sillä kaikki lapseen kohdistuva tuntuu jokaisesta normaalista ihmisestä pahasta. Joillekin oli vielä ekstraa se, että epäillyt olivat muusta kulttuureista tulleita.

Vaalien läheisyys nosti esiin hoivakotien ongelmat. Vanhukset viruvat tuetussa palveluasumisessa ilman suihkua, huonolla ruualla ja liian niukan tai osaamattoman henkilökunnan hoidettavina. Siinäpä oli kahvaa, mistä ponnistaa puhumaan sote-uudistuksesta, ulkoistamisesta ja valinnanvapaudesta.

Hallituspuolueet ovat ottaneet hoitajamitoituskysymykset vakavasti, ja pääministerin suulla on todettu, että hyvien palvelujen tulee kulkea ahneuden edellä. Eilen hallitus julkaisi toimia seksuaalirikollisuuden ja maahanmuuttajataustaisten rikollisuuden ennaltaehkäisemiseksi ja torjumiseksi.

Valtioneuvosto lupasi, että osana yleisiä seksuaalirikoksia ehkäiseviä toimia lisätään nettipoliisin resursseja, kovennetaan seksuaalirikosten rangaistuksia sekä laajennetaan viranomaisten keskinäistä yhteistyötä ja niin sanottua ankkuritoimintaa.

Lisäksi "kouluihin suunnataan tehostettuja toimia, jotta lapset ja nuoret tunnistavat nykyistä paremmin niin kutsutun grooming-ilmiön, osaavat toimia turvallisesti sosiaalisessa mediassa ja saavat selkeät toimintaohjeet tilanteeseen, jossa kokevat kohdanneensa sosiaalisessa mediassa jotain ikävää, pelottavaa tai häiritsevää".

Hyvä on, että herätään toimimaan, kun ikäviä ilmiöitä nousee esiin. Mutta kuka valvoo, että asioiden eteneminen jatkuu vaalien jälkeen — oli vaalien tulos sitten mikä tahansa?

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.