Pääkirjoitus | 12.02.2019 08:46

Talvikelistä kelirikkoon, ei paljon naurata

Teiden kunnossapidosta käytännössä vastaavien työtä ei ole viime viikkona voinut kadehtia. On ollut lunta, pakkasta, vesisadetta ja kaikkea siltä väliltä. Sosiaalinen media parkuu sitä, että ei ole aurattu, on aurattu väärin, ei ole hiekoitettu tai on hiekoitettu väärään aikaan. Ja yöunet menevät kaupunkilaisilta lumikuormien ajamisen takia. Sitten yhtäkkiä tulikin parin päivän vesisade ja kelirikko.

Kuten Ely-keskuksen tiedotteesta oli eilen luettavissa," vesisade, nollakeli ja autojen nastarenkaat ovat tuhoisa yhdistelmä teiden päällysteille. Viikonlopun aikana ilmestyi runsaasti uusia reikiä tielle. Osa rei'istä oli vielä petollisesti veden alla näkymättömissä."

Pahoja reikiä oli muun muassa Ysitien leveäkaistaosuudella ja Ohikulkutiellä Ravattulan liittymässä. Ravattulassa moni auto vaurioitui niin pahoin, että sen matka jatkui hinausauton kyydissä.

Vaikka reikiä yritettiin paikata — osaa useampaan kertaan —  se ei ole pitkäaikainen apu. Reikiä paikattiin heti tuoreeltaan kylmällä paikkausmassalla, mutta veden alla olevia reikiä ei pystytä paikkaamaan ennen tien kuivumista.

Ely-keskus totesi, että viikonloppuna tehdyt kylmäpaikkaukset eivät pysy hyvin näin märillä keleillä. Kestävämpiä paikkauksia voidaan tehdä valuasfalttimassalla, mutta sitä saadaan aikaisintaan keskiviikkona.

Talvisin asfalttiin syöpyvät teräväreunaiset kuopat ovat tyypillisiä vaurioita normaalin lounaissuomalaisen talven tiestöllä. Nyt ne tulivat tavallaan yllättäen, koska kunnossapitotöissä oli operoitu ympäri vuorokauden lähinnä lumen poistamisessa ja liukkauden torjunnassa.

Päällysteiden parempi säänkestävyys on rahasta kiinni. Jos päällyste on ikääntynyttä, siihen syöpyy herkemmin reikiä kuin uuteen asfalttiin. Tiedossa on, että tämän vuoden päällystysmäärärahat ovat vain puolet viime vuoden määrärahoista. Huonot päällysteet ovat riesanamme jatkossakin.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.