Pääkirjoitus | 31.01.2019 08:43

Sosiaalinen media on myönteisen ja kielteisen viidakko

Liedon kunta on vahvasti kehittämässä tiedottamista sosiaalisessa mediassa. Asiasta oli puhetta maanantaina valtuuston kokouksessa. Kunta on läsnä Facebookissa, Twitterissä, YouTubessa ja Instagramissa.

On ymmärrettävää, että kunta käyttää sosiaalisen median mahdollisuuksia, koska se on hinnaltaan halvempaa ja myös nopeampaa kuin perinteisen printtimedian hyödyntäminen. Ongelmana on edelleen se, että tieto ei sähköisenä tavoita kaikkia.

Myös Turun Tienoo on menossa digimahdollisuuksien sekakäyttäjäksi. Pikku hiljaa painetun lehden rinnalle kasvatetaan sähköisiä vaihtoehtoja. Näköislehti Tienoolla on ollut jo vuosikausia, Facebookissa toimimme kohtalaisen vuorovaikutteisesti, ja kasvavassa määrin tulemme lisäämään sisältöä myös kotisivuille.

Järjestäytyneesti toimiva tiedotusväline, joka on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita, pyrkii kaikessa toiminnassaan jakamaan vain tarkastettua tietoa ja sellaisia mielipiteitä, joilla on yleistä merkitystä. Ja jos virhe tehdään, se oikaistaan. Myös vastinemahdollisuus on käytössä.

Se, mitä informaatiota kunta jakaa sosiaalisen median kanavilla, toimii myös lain ja hyvän maun rajoissa, jos kohta kunta tietysti uutisoi myötäsukaisesti omista asioistaan. Kunta voi sosiaalisessa mediassa jakaa ostettuja mainoksia, jotka näyttävät journalistisilta tuotteilta.

Sosiaalista mediaa on olemassa myös sellaisessa muodossa, jossa sillä ei ole oikeudellisesti vastuullista päätoimittajaa. Esimerkiksi sellaista kirjoittelua ja henkilöihin käyvää rätkytystä, jota ilmeni viime päivinä muun muassa Lietolaiset-facebookryhmässä, ei mikään normaali tiedotusväline olisi sallinut. Ihmetellä pitää, että ihmiset omalla nimellään ja kuvallaan latelevat tekstiä, joka kolistelee kunnanloukkausrikollisuuden rajoja.

Sosiaalinen media on viidakko, jossa osa noudattaa hyviä tapoja ja kelpo moraalia. Mutta sitten on se vastapuoli, joka levittää huhuja, kommentoi pahansuopaisesti ja kääntää keskustelun kuin keskustelun haluamaansa suuntaan. Se on sitä arjen kybervaikuttamista, jonka tahtiin jotkut päättäjätkin saattavan lähteä tanssimaan.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.