Pääkirjoitus | 29.01.2019 08:23

Hoiva-alalle ei riitä pelkkä omavalvonta

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja hallintavirasto Valvira päätti viime viikolla keskeyttää välittömästi Esperi Care -yhtiön toiminnan Kristiinankaupungin hoivakodissa. Kaupunki otti Valviran päätöksen jälkeen hoivakodin vastuulleen, tosin myös Esperi Care on halukas jatkamaan toimintaa.

Kun parhaillaan runnotaan valmiiksi sote-uudistusta ja kun vaalitkin ovat lähellä, vastaavanlainen tieto huonosta hoivasta saattaa saada valvonnan tehokkaammaksi. Omavalvontaan perustuva järjestelmä ei toimi, jos omavalvonta valehtelee, Siis sillä tavalla, että kaunistellaan lukuja niin hoitajamitoituksesta kuin esimerkiksi viriketoiminnasta, ulkoilutuksesta, lääkinnästä ynnä muusta, joista epäkohdista on vuosien mittaan tullut tietoa niin henkilökunnalta kuin hoidettavien omaisilta.

Esperi Care on hoiva-alan superyritys, joka on kasvattanut toimipisteitään ja liikevaihtoaan teknologiateollisuuden kasvuluvuilla. Mutta alalla on muitakin voittoa tuottavia yrityksiä, eivätkä kaikki kunnallisetkaan laitokset selviä puhtain paperein.

Hoiva-ala on työvoimavaltaista, ja suurimmat kuluerät ovat ihmiset eli työntekijät. Jos yövuorolistalla on "haamutyöntekijöitä", heille ei tarvitse maksaa.

Esperin taustalla on jotain niin hienoa kuin Suomen Punainen Risti. Esperi syntyi, kun Suomen Punainen Risti yhtiöitti liiketoimintansa vuonna 2001. Nykyisin Esperin omistaa brittiläinen sijoitusyhtiö Intermediate Capital Group, jolla on omistuksesta yli 90 prosenttia. Loput omistuksesta on toimivalla johdolla ja eläkevakuutusyhtiö Ilmarisella.

Suomalaiset yksityiset hoivamarkkinat ovat varsin keskittyneitä, koska isot ovat ostanet toimintoja pienemmiltä. Yhtenä vauhdittajana on maakuntauudistus. Kun palveluja ostetaan ja myydään maakunnan laajuisina, siellä eivät pienet paikalliset pärjää.

Jotta hinta ja tuottojen vaatimus ei vaikuta hoivan laatuun, valvonnan täytyy olla aukotonta. Tämä pätee niin yksityisellä kuin kunnallisella puolella.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.