Pääkirjoitus | 15.01.2019 09:05

Suhdanteiden mukaan ollaan antamatta rahaa

Raukkalantien korjausrahat ovat olleet mukana eduskunnan talousarvioaloitteissa ties miten pitkään. Perinteen taisi aloittaa jo Suomen Maaseudun Puolue, ja ainakin Perussuomalaiset ovat määrärahaa esittäneet sitkeästi — ja aina huonolla menestyksellä.

Aloitteen takana on normaalisti oppositio, ja hallituspuolueethan eivät valmista budjettikirjaa ala auki repimään jonkin muutaman sadan tuhannen euron takia, paitsi tietysti omien joululahjarahojensa verran.

Yksi sitkeimmistä Raukkalanantien rahojen esittäjä on ollut tuolloinen Perussuomalaisten puheenjohtaja, nykyinen sininen ulkoministeri Timo Soini. Kun perussuomalaiset pääsi hallitukseen, ei Raukkalantielle rahoja löytynyt, vaikka hyvässä uskossa suuren jytkyn elähdyttäminä niin luultiin. Nyt Soini edustaa Sinistä tulevaisuutta, joka sekin on hallituspuolue. Ei siis nytkään mitään toivoa saada perus-perussuomalaista aloitetta läpi.

Paikallisesti — ja etenkin perussuomalaisten riveistä — on tavan takaa voitu heittä kivellä oman maakunnan ja oman paikkakunnan edustajia siitä kielteisestä suhtautumisesta, jota he osoittavat huonon tien vaikutuspiirissä asuvien veronmaksajien liikenneturvallisuutta ja matkustusmukavuutta kohtaan.

Politiikka on politiikkaa. Eduskunnassa viimeisimpään perussumalaisten tekemään Raukkalantie-aloitteeseen tukensa antoi vain 22 kansanedustajaa. Varsinaissuomalaisista parlamentaarikoista auttavan kätensä olisivat poliittisten voimasuhteitten tässä vaiheessa antanut yhdeksän henkilöä. Poliittinen kirjo ulottui vasemmistoliitosta demarien kautta vihreisiin, perussuomalaisiin ja ruotsalaiseen.

Mielenkiintoista tässäkin tilanteessa oli se, että silloin, kun esimerkiksi vihreät ja sosialidemokraatit olivat hallituksessa, eivät noiden puolueiden kansanedustajat Raukkalantien rahoja kannattaneet.

Entä jos tulee galluppien ennustama muutos; joko silloin Raukkalentielle sataa rahaa? Onko politiikka yhteisten asioiden hoitamista vai politikointia? On se!

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.