Pääkirjoitus | 03.01.2019 08:28

Aapeli puhalteli kuin Tapanin sukulainen

Vaikka Aapeli-myrsky ei näillä tienolla ollut ihan joulukuun 2011 Tapanin veroinen, runsaasti keskiviikon vastaisen yön myrsky sai näilläkin seuduilla kaikenlaista aikaan. Ilman isoja onnettomuuksia säästyttiin, mutta lumihommia ja oksien keruuta riitti yhdessä jos toisessa kiinteistössä.
Aapeli yltyi keskiviikon vastaisena yönä lähes hirmumyrskyksi, kun tuulen keskinopeudeksi mitattiin 10 minuutin jaksolla Kökarin Bokskärissä 32,5 metriä sekunnissa.
Suomalaiset talveen tottuneet kuuntelevat usein huvittuneina uutisia, miten esimerkiksi Yhdysvalloissa koulut pidetään suljettuina lumimyrskyjen takia. Tosipaikan tullen Suomessa reagoidaan yhtä terveesti. Ahvenanmaalla poliisiviranomainen neuvoi ihmisiä pysymään kotona ja välttämään ulkona liikkumista. Henki ja terveys ovat tärkeämpiä kuin väen vängällä töihin yrittäminen. Toki pelastusviranomaiset ja sähköyhtiöiden korjausyksiköt joutuivat suuressa osassa maata työskentelemään lähes äärimmäisissä olosuhteissa.
Sähköt katkeilivat monin paikoin. Tienoon alueella katkokset olivat vähäisiä ja pääosin lyhytaikaisia. Se tuskin on ihan sattumaa. Syynä on se, että verkkoa on pylväiden sijasta sijoitettu maahan. Sähkön toimitusvarmuus paranee, mutta kyllä investoinnit tuntuvat myös sähkön siirtohintojen nousuna.
Liikenteen kannalta vuodenvaihde oli ongelmallinen. Välillä satoi vettä, välillä tuli pakkasta, ja sitten tuiskutti lunta. Luikkauden torjunta jäi uutenavuotena monin paikoin alemmalla tie- ja katuverkolla tekemättä, mikä hankaloitti kulkemista. Eilen aamulla isommat kulkuväylät olivat muuten kohtuullisessa kunnossa, mutta tuiskuava lumi heikensi näkyväisyyttä. Oli siis todellinen tarve alentaa nopeuksia ja käyttää takasumuvaloja.


Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.