Pääkirjoitus | 18.12.2018 08:57

Kaikki ovat keskimääräistä järkevämpiä

Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat ostavina asiakkaina joulun aikana järkeviä. Me pidämme itseämme käytännöllisinä, harkitsevina ja hintatietoisina kuluttajina. Noin kolmannes suomalaisista sanoo käyttävänsä tänä vuonna jouluun vähemmän rahaa kuin viime vuonna. Jotain ristisriitaa tässä on siihen, että Kaupan liitto arvioi suomalaisten käyttävän keskimääriin jouluostoksiin selvästi viime vuotta enemmän rahaa.

Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan suuri määrä suomalaisista kiinnittää huomiota myös jouluostostensa kotimaisuuteen. Tosiaalta vallan hyvin tiedämme, millaisia määriä tavaraa marras—joulukuussa Suomeen tulee ulkomaisista verkkokaupoista.

Vain muutama prosentti suomalaista kuvaa joulun ajan kuluttamistaan ylelliseksi, törsäileväksi ja hulluttelevaksi. Näkisittepä itsenne pyörittelemässä Prismassa kinkkuja ja haalivan pörrösukkia ostoskärryyn! Kukaan ei osta enää yhtä konvehtirasiaa, kun kaupat ovat keksineet ensin 3-packin ja nyt 5-packin. Vuoden päästä varmaan juhlapöydän konvehteja myydään 24 kappaleen salkuissa.

On tärkeää suosia suomalaista niin kauan kuin sellaista on tarjolla. Lihantuottajat epäilevät, että tämä on viimeinen joulu, kun jokaiselle riittää kotimaista kinkkua. Tosiaalta eiväthän kaikki tähänkään saakka ole ostaneet kotimaista sianlihaa vaan tyytyneet halvempaan tuontipossuun. Järkevää olisi suosia lähipalveluja tai ainakin oman kunnan tai kaupungin yrityksiä.

Tutkimuksen mukaan reilu kolmannes suomalaisista eli 37 prosenttia arvelee kotimaisten tuotteiden ja palveluiden osuuden olevan yli 50 prosenttia jouluhankinnoista. Noin kolmannes vastaajista sanoi tarkistavansa aina tai useimmiten, onko ostamassaan tuotteessa tai palvelussa kotimaisuudesta ja suomalaisesta työstä kertova Avainlippu-merkki. Ja kumminkin Ikean, Bauhausin, Lidlin, Gigantin ja Plantagenin parkkipaikat ovat enemmän täynnä kuin autioina.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.