Pääkirjoitus | 13.12.2018 00:00

Tuoko dieselin hinta keltaliivit kaduille?

Suomessa on hämmästelty vähän paheksuenkin ranskalaisten mielenosoituksia, jotka alkoivat polttoaineiden hinnankorotuksista. Keltaisiin liiveihin pukeutuneet mielenosoittajat löysivät kyllä muitakin kohteita raivolleen.


Suomessa saattaa dieselistä tulla jonkinmoinen vaaliasia. Eilen jo Keskustan puoluehallitus tiedotti, ettei se näe perustetta kieltää dieseliä autojen polttoaineena. Puoluehallitus muistutti, että lähes kaikissa dieselautoissa voidaan käyttää sellaisenaan myös uusiutuvia biopolttoaineita.
Jos diesel kiellettäisiin, yhteiskunta halvaantuisi, koska lähes kaikki kumipyörillä kulkeva tavaraliikenne käyttää dieseliä. Sähkömoottorikäyttöisiin rekkoihin siirtyminen on vuosien jos ei vuosikymmenten päässä.


Dieselautojen käyttäjät ovat yllättäen joutuneet silmätikuiksi. Vielä kymmenkunta vuotta sitten dieselautoja pidettiin vähäpäästöisinä ja bensa-autoja pienempikulutuksisina. Bensiinimoottorien kehitys on vienyt yhä pihimpään suuntaan, mikä merkitsee myös pienempiä päästöjä. Tuhatkuutoisesta koneesta saadaan sama jos ei parempikin voima kuin 1980-luvun kaksilitraisista.


Dieselin käyttäjiä keltaliivisyyteen houkuttaa myös se, että viime viikkoina Turun tienoillakin polttonesteiden tolppahinnoissa 95-bensiini on ajoittain ollut jopa halvempaa kuin diesel. Jos kymmenkunta vuotta sitten dieselin hinta on halvimmillaan euron litralta, tämän viikon alussa maan halvinta dieseliä myytiin Varkaudessa 1,44 euron litrahinnalla.


Öljyala puhuu kausivaihteluista. Kun kesäsesongin kalliin bensan hinta on tasaantunut, hintapaineet siirtyvät dieseliin. Kesän tullen suhteen pitäisi kääntyä. Mutta hintahistorian tuntien: ei polttoaineesta koskaan tule halpaa. Ja silti monelle yksityisauto on liikkumiseen ainoa järkevä vaihtoehto.


Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.