Pääkirjoitus | 07.12.2018 02:00

Liikenteen terrorisointi saa uusia muotoja

Tällä viikolla poliisi tiedotti kahdesta bussiliikenteessä sattuneesta tapauksesta, jotka muistuttavat toisiaan.

Linja-auton matkustajan epäillään käyneen bussinkuljettajan kimppuun tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Helsingistä Ouluun matkalla olleessa autossa. Kimppuun käynyt yritti suistaa bussin ulos tieltä. Vastaavanlaisesta tapauksesta raportoitiin tiistaina Loimaalta. Siellä mies väänsi linja-auton rattia niin, että bussi osui toiseen ajoneuvoon.


Helsingin Sanomat tiesi keskiviikkona (5.12.) kertoa, että linja-autoalalla on tällainen riski tiedostettu ja siitä on keskusteltu poliisin kanssa. Terrorismin mahdollisuus on otettu huomioon, joskaan mihinkään suojaustoimiin ei ole ryhdytty.


Kuljettajan ajokyvyttömäksi tekeminen vaarantaa usean ihmisen hengen. Ainoa mahdollinen tapa olisi torjua tällaisia yllättäviä yrityksiä olisi rakentaa busseihin kuljettajille oma osasto, mikä myös edellyttäisi kaikkiin linja-autoihin kuljettajalle omanpuolesta ovea. Käytännössä tämä hankaloittaisi kuljettajan työtä, koska hänelle kuuluu myös lippujen tarkastaminen, rahastaminen sekä matkatavaroiden pakkaaminen ja purkaminen.


Liikenne on vaarallinen paikka. Monet raskaan liikenteen kuljettajat ovat omakohtaisesti joutuneet kärsimään itsemurhahakuisista henkilöistä, jotka "hyvällä kelillä, suoralla tieosuudella ajautuvat yllättäen vastaantulevan liikenteen kaistalle ja törmäävät kovalla vauhdilla päin kuorma-autoa".


Oli Helsinki—Oulu -yöbussin ja Loimaan tapauksen taustalla mitkä tahansa motiivit, vain muiden matkustajien väliintulo esti onnettomuuksien sattumisen. Matkustajajunissa on konduktöörit ja paikallisliikenteessä ainakin myöhäisinä vuorokauden aikoina vartijat, mutta linja-autoliikenteessä kuljettajan pitää erikoistilanteissa luottaa vain omiin taitoihinsa ja ennakointiin.


Myös humalaisten häiriköinti uhkaa turvallisuutta ja varsinkin viihtyvyyttä joukkoliikennevälineissä. Ei ole tavatonta Turun tienoillakaan, että bussiin ryntää joukko, joka kieltäytyy maksamasta matkaansa ja uhoaa sekä kuljettajalle että muille matkustajille. Pahimmassa tapauksessa kuljettajan on turvallisuutensa vuoksi poistuttava autosta, jolloin kaikkien matkanteko keskeytyy.


Rauli Ala-Karvia

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.