Pääkirjoitus | 04.12.2018 08:34

Suomeni maa, ilon, valon ja yhteisöllisyyden lähde

Suomi 100 -seurantatutkimuksen mukaan viime vuonna lähes kolme neljästä suomalaisesta koki itsenäisyyden juhlinnan aiempaa iloisemmaksi, ja puolet pitää itsenäisyyspäivän viettoa entistä tärkeämpänä. Valtioneuvoston kanslian jakaman tiedotteen mukaan suomalaiset toivovat itsenäisyyspäivän olevan jatkossakin iloinen, valoisa ja yhteisöllinen.


Ylihuomenna vietetään itsenäisen Suomen 101-vuotissyntymäpäivää. Monissa paikoissa päivä kulkee perinteisin menoin kunniakäynteineen ja tummapukuisten puhujien ajatuksia kuunnellen. Joissain kohdin itsenäisyyspäivää on viety kansallispäivän suuntaan.


Itsenäisyyttä juhlistetaan monilla foorumeilla. Perinteikästä vähävaraisten itsenäisyyspäiväjuhlaa vietetään Kauppatorin remontin vuoksi Tuomiokirkkotorilla. Tapahtuman järjestää Operaatio Ruokakassi ry jäsenseurakuntineen ja -järjestöineen. Siellä 101-vuotiasta kunnioitetaan ruokakassien jaolla sekä ruokailulla. Tarjolla on myös talvivaatteita.


Elintaso on itsenäisessä Suomessa korkealla, mutta yltäkylläisyys tai runsaus tai edes tarpeellinen toimeentulo ei yllä kaikille. Suomen Punaisen Ristin kyselystä käy ilmi, että moni suomalainen joutuu turvautumaan ruoka-apuun säännöllisesti. SPR jakaa tällä hetkellä EU:n rahoittamaa ruoka-apua 32 paikkakunnalla ja hävikkiruokaa 10 paikkakunnalla. Tänä vuonna noin 15.000 suomalaista on saanut ruoka-apua yksistään Suomen Punaisen Ristin kautta.


Ruoka-avun asiakkaat ovat tavallisia ihmisiä, joilla talous on äärimmäisen tiukalla, eivätkä rahat riitä ruokaan. Suurimpia yksittäisiä syitä taloudellisen niukkuuden taustalla ovat velkaongelmat ja pitkäaikaissairaudet.


Vaalit lähestyvät ja köyhien ystäviä on normaalia enemmän kertomassa ja lupaamassa. Käytännössä eläminen pelkän perusturvan varassa ei aina ole mahdollista. Perusturvan samoin kuin pienten eläkkeiden ostovoima on jäänyt niin alas, että tarvitaan ruoka-apua. Hyvinvointiyhteiskunta ei kuitenkaan voi toimia hyväntekeväisyyden varassa.


Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.