Pääkirjoitus | 29.11.2018 00:00

Lapsi itsekin kokee olevansa liikaa netissä

Telian useassa maassa tekemän kyselyn perusteella yli kolmannes lapsista koki viettävänsä liikaa aikaa netissä. Lasten neuvoa-antava paneeli järjestettiin seitsemässä maassa. Paneelin tulosten mukaan lapset kyllä näkevät pelien ja sovellusten tuovan paljon iloa ja yhteisöllisyyttä elämään ja jopa lohduttavan yksinäisinä hetkinä , mutta yli kolmannes havaitsi itsekin olevansa liiaksi internetin vankina.

Vaikka sosiaalinen media on nimensä perusteella sosiaalinen, se ei kuitenkaan koskaan voi korvata todellista yhteisöä, esimerkiksi koulukavereiden muodostamaa tuttavapiiriä tai vaikka perheen ja suvun yhteisyyttä.

Elämämme on privatisoitunut omien seinien sisäpuoelle. Myös perheissä lukkiudutaan helposti omiin ympyröihin. Ei ole juurikaan enää sellaisia koteja, joissa istutaan koko perhe katsomaan samaa televisio-ohjelmaa. Aikaisemmin tämä oli mahdollista, koska kuvaa ja ääntä vastaanottavia laitteita oli kodeissa yleensä vain yksi. Samalla voitiin keskustella ohjelmista ja niiden herättämistä ajatuksista. Tilanne oli paitsi sosiaalistava, myös kasvattava.

Nyt kaikki vanhemmat eivät ole ollenkaan kärryillä, mitä jälkikasvu päätelaitteittensa sinervässä valossa tekee, millaisia pelejä pelaa, kenen kanssa on yhteyksissä. Kovin monet vanhemmat ovat myös neuvottomia, koska heidän tietotekniset taitonsa eivät pysy likimainkaan junioreitten taitojen perässä.

Nuorilla on internetissä runsaasti kontakteja toisiinsa, mutta silti kouluterveys- ja vastaavien kyselyiden perusteella lapset ja nuoret kokevat entistä useimmin yksinäisyyttä. Kavereita ei ole, mistä seuraa usein myös omatoiminen eristäytyminen. Jo alkouluikäisillä on kasvavassa määrin psyykkisiä ongelmia.

Jos lapselta puuttuu turvallinen yhteisö, jossa voi puhua ja purkaa omia asioitaan ja huoliaan, olo on parempi ja ongelmatkin etäämmällä. Internetissä on paljon hyvä, mutta sen tarjoama todellisuus ei saa olla ihmiselle ainoa. Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.