Paikalliset | 11.11.2021 08:09

Yhteinen laulutaival päättyy juhlakonserttiin

  • Iina Kivimäki on toiminut Tulatei-kuoron johtajana viimeisen vuosikymmenen. Viikonloppuna järjestettävä juhlakonsertti on kuoron ja johtajansa viimeinen yhteinen suurempi esiintyminen.

  • Tulatein laulajat ovat kokeneita esiintyjiä sekä laulajia.

Lietolainen Tulatei-kuoro juhlii 10-vuotista laulutaivaltaan juhlakonsertin merkeissä 13.11. Lieto-opiston salissa. Kuoroa on ohjannut sen perustamisesta lähtien kuoronjohtaja Iina Kivimäki.
—Tulin aluksi Lieto-opiston pianonsoiton opettajaksi ja johtamaan Liedon kuoroa. Ilta-aikaan sijoittunut harjoitusaika ei kuitenkaan ollut aikatauluihini sopiva. Samoihin aikoihin seniori-ikäisten kuoroa oltiin perustamassa Lietoon ja tehtävää tarjottiin minulle, Kivimäki kertoo.
Näin ollen senioreille sopiva iltapäivän harjoitusaika sekä Iinan aikataulut kohtasivat ja Tulatei sai kuoronjohtajansa. Nyt yhteistä matkaa on takana vuosikymmenen verran.
—Kuoro on vahvasti leimautunut minuun ja toisinpäin, Kivimäki sanoo.
Hän kuvailee Tulatein laulajia innokkaiksi, aktiivisiksi, kunnianhimoisiksi ja komentelua kestäviksi.
—Komentelua ilmenee, jos puolen vuoden aikana jostain asiasta sanotaan riittävästi ja silti joutuu sanomaan uudestaan, tai harjoituksissa on turhaa pulinaa, Kivimäki nauraa.

Kymmenen vuoden kuorolaulannan aikana Tulatein repertuaariin on kuulunut paljon eri musiikin teemoja.
—Kansanlauluja, lastenlauluja, lauantain toivotut, kuten vanhaa iskelmää ja klassista säveltä. Myös räppiä ja puhekuoroa on kokeiltu maakuntalaulujen ja Lieto-laulujen lisäksi, Iina Kivimäki luettelee.
Kaikilla Tulatein kuorolaisilla on aiempaa kuorotaustaa, joten laulajat ovat tottuneita stemmoihin. Osa kuorolaisista on laulanut vuosikymmeniä.
—Joukosta löytyy myös innokkaita karaokelaulajia ja klassisilla laulutunneilla käyneitä, jotka keikkailevat omatoimisesti, Kivimäki kertoo.

Kuoronjohtajan viimeinen konsertti

Tulevassa juhlakonsertissa kuoro esittää muun muassa wieniläisoperetin.
—Se tarkoittaa kevyellä otteella tehtyä oopperaa. Operetti sovitettiin, valittiin sopivat osat, otettiin pari sooloa mukaan, haettiin partituuri kirjastosta ja ruvettiin harjoittelemaan, Iina Kivimäki kertoo työprosessista.
Hän kertoo työn olleen suuri ja puolentoista vuoden koronatauko antoi aikaa kypsytellä asiaa.
—Nyt se toimii hautumisajan jälkeen paremmin, mitä se olisi ollut keväällä 2020 esitettynä. Sointi on erilaista pitkän tauon jälkeen.

Juhlakonsertin jälkeen Tulatei esiintyy vielä muutamissa joululaulutilaisuuksissa perinteiseen tapaan. Juhlakonsertti tuleekin olemaa sekä laulajille että kuoron johtajalle viimeinen yhteinen suuri esiintyminen.
—Olen ollut mukana yli kymmenen vuotta ja nyt sekä kuorolle, että kapulle tekee hyvää vaihtaa välillä kuoronjohtajaa. Kaikki saavat uusia ajatuksia ja itse keskityn jatkossa pianonsoiton treenaamiseen, joka tarvitsee aikaa ja tilaa, Kivimäki kertoo.
Jatkossa Tulatein kuoronjohtajan paikalla nähdään Liedon laulua johtava Pinja Niemenrinne.
Vuosikymmen Tulatein tahtipuikoissa on kaiken kaikkiaan ollut antoisa.
—Juhlakonsertissa tunnelma on varmasti haikea ja nenäliinan voi laittaa kaulukseen. He ovat kaikki kasvattaneet ja opettaneet minua tämän kymmenen vuoden aikana, Kivimäki päättää.

Ina Virtanen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.