Urheilu | 20.08.2020 08:06

Veeti Lehtoselle pyöräilyuran ensimmäiset SM-mitalit

Veeti Lehtoselle pyöräilyuran ensimmäiset SM-mitalit

9-vuotias Veeti Lehtonen voitti edellisviikonloppuna kaksi pronssia Syötteellä ajetuista maantiepyöräilyn ja aika-ajon SM-kisoista. Vanhemmat Jari ja Terhi Lehtonen olivat mukana huoltojoukkoina.

Lieto Tätä ei äiti ennen kisaa tiennyt:
—Alamäessä oli vauhtia 62 kilometriä tunnissa. Onneksi siinä kohtaa ei tullut poroa eteen, niin kuin toisessa kohdassa rataa, 9-vuotias Veeti Lehtonen muistelee kotisohvallaan Tyllissä.
Lehtonen osallistui lietolaisen Team Velo Cyclingin paidassa toista kertaa maantiepyöräilyn SM-kisoihin edellisviikonloppuna Syötteellä. Aika-ajosta eli temposta ja maantiekisasta Lehtonen nappasi molemmista SM-pronssia. Ahkeran treenaamisen lisäksi kisaan toi uutta vauhtia vastikään hankittu maantiepyörä. Samalla Veeti siirtyi 24-tuumaisista 28-tuumaisiin renkaisiin.
—Kerran ehdittiin pyörää ennen kisaa testata, isä Jari Lehtonen toteaa.
TVC:n krossikoulusta alkukipinän saanut pyöräilyharrastus on parin vuoden aikana korvannut jalkapallon, yleisurheilun ja taekwondon. Koulumatkojen lisäksi Veeti pyöräilee viikoittain ahkerasti Liedon maastoradalla.
—Hyppiminen on kivointa! Maastopyöräily on muutenkin vähän maantietä hauskempaa, kun maastossa tapahtuu enemmän.

Neuvoja kaivataan tekniikkaan ja treeneihin

Totisemmaksi muuttuva pyöräilyharrastus on myös välineurheilua. Sen on huomannut myös huoltoporukka eli äiti Terhi Lehtonen ja tekniikasta vastaava isä.
—Pari vuotta sitten autotallissa oli kolme polkupyörää, nyt yhdeksän. Etenkin tässä tilanteessa, kun itsellä ei ole pyöräilytaustaa, uuden opettelemista ja välineiden hankkimista on paljon. Kokeneemmilta harrastajilta ottaisin mielelläni ohjeita ja neuvoja vastaan, mutta pääosin joudutaan pärjäämään omillamme, Jari Lehtonen harmittelee.
Tekniikan kanssa oli ongelmia Syötteen SM-kisoissakin. Juniorien vaihdevälityksiä on kisoissa rajoitettu, jonka vuoksi Veetin pyörään vaihdettiin ennen kisaa pienempi eturatas.
—Sähköistä etuvaihtajaa ei sitten saatukaan säädettyä, ja ketjut putosivat kisan aikana neljä kertaa. Ilman niitä ongelmia mitalin väri olisi ollut kirkkaampi.
Apu kelpaisi myös treenaamisessa. Pyöräily on pääosin yksilölaji, mutta etenkin junioreille ryhmäharjoittelu olisi paikallaan.
—Ensi talveksi hankitaankin traineri, jotta keväällä ollaan kisakauteen heti valmiita, Jari Lehtonen kuittaa.
Taustalla Veeti hyppii kotipihaansa tehdystä hyppyristä komeita loikkia. Innosta ei ainakaan jää kiinni.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.