Paikalliset | 28.10.2021 08:12

Varsinais-Suomen liitto vieraili Liedossa ja kehui näkymiä valoisiksi

Varsinais-Suomen liitto vieraili Liedossa ja kehui näkymiä valoisiksi

Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtaja Kari Häkämies kertoi maakunnan näkymistä Liedon kunnanvaltuustolle. Liitosta olivat paikalla myös kehittämispäällikkö Malla Rannikko-Laine ja edunvalvontajohtaja Janne Virtanen.

Lieto Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtaja Kari Häkämies, edunvalvontajohtaja Janne Virtanen ja kehittämispäällikkö Malla Rannikko-Laine kertoivat maakunnan näkymistä kunnanvaltuuston maanantaisen kokouksen aluksi.
—Minulla on aina samat kalvot mukana kuntakierroksilla, enkä vaihda niitä sen mukaan, missä kulloisenkin kunnan tilanne näyttää parhaalta, maakuntajohtaja Häkämies kevensi tunnelmaa.
Lieto nimittäin on kaikissa ennusteissa kärkipaikoilla. Esimerkiksi kunnan asukasmäärän kasvu olisi tänä vuonna prosentin luokkaa, mitä yleensä pidetään sopivana kasvuvauhtina. Kun ennusteessa ovat kunnan talousnäkymät, näyttävät ne eri skenaarioista riippumatta hyviltä.
Mutta jotain parannettavaakin löytyy. Varsinais-Suomessa kuntien yhteistyö ei ole yhtä kattavaa kuin muualla, mikä näkyy esimerkiksi useina sote-toimijoina.

Edunvalvontajohtaja Virtanen kertoi, miten liitto on pystynyt etuja ajamaan. Esimerkkinä Virtanen mainitsi Turun yliopiston laajentuneen tekniikan koulutustarjonnan. Edunvalvontaa tarvitaan myös liikenneratkaisuissa. Paljon puhuttu paikallisjunaliikenne saattaa toteutua tämän vuosikymmenen aikana.
Kehittämispäällikkö Rannikko-Laineen aiheena oli Saaristomeren tilanne ja se, voisiko Saaristomeren kuormituksen väheneminen olla osa kuntastrategiaa.
Varsinais-Suomen liiton tehtäviin kuuluu maakuntakaavojen sekä maakuntasuunnitelman laadinta ja toiminta aluekehitysviranomaisena.

Kunta vai kaupunki?

Vapaassa keskustelussa Ismo Saarinen (sd.) kysyi, onko maakunnan liiton kannalta eroa, onko Lieto kunta vai kaupunki.
—Minä en näe siinä eroa, onko kunta vai kaupunki, maakuntajohtaja Häkämies vastasi.
—Kaupungin pitäisi kuitenkin olla kaupunkimainen.
Häkämies mainitsi esimerkkejä pienistä kaupungeista, jotka ulkopuolisen silmin näyttävät pikemminkin maaseudulta. Toisaalta on suuriakin kuntia, jotka eivät halua kaupunki-nimitystä.
—Kunta itse päättää, onko se kunta vai kaupunki. En näe asialla merkitystä.

Kuntalain mukaan kunta voi käyttää nimitystä kaupunki, kun se katsoo täyttävänsä kaupunkimaiselle yhdyskunnalle asetettavat vaatimukset.

Pekka Remes

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.