Paikalliset | 26.08.2021 08:14

Vanhan voi kunnostaa uudeksi autotallissa

Vanhan voi kunnostaa uudeksi autotallissa

Lotta Koli teki uuden aluevaltauksen aloittaessaan LotanPaja-yritystoiminnan. Käsityöt ovat aina olleet lähellä Kolin sydäntä.

Ruskolainen Lotta Koli lähti heinäkuun alussa seuraamaan unelmiaan vaihtamalla myyntityön yrittäjän elämään. LotanPaja-nimeä kantavassa yrityksessään Koli kunnostaa ja verhoilee uuden ilmeen sitä tarvitseville huonekaluille. Työtilat sijaitsevat kotioloissa, mikä onkin ollut Kolin pitkäaikainen haave.

Koulutus vei mennessään

Lotta Koli kertoo työskennelleensä asiakaspalvelutehtävissä koko ikänsä muun muassa ravintoloitsijana ja myyjänä.
—Olen aina ollut sitä mieltä, että se ei ollut oma juttuni. Ajattelin, että nyt on korkea aika tehdä jotain muuta. Olen aina pitänyt käsitöistä harrastusmielessä, Koli kertoo.
Huonekalujen kunnostus ja verhoilu alkoi kiinnostaa, ja Koli lähtikin opiskelemaan Ikaalisiin huonekalujen entisöinti- ja verhoiluartesaaniksi. 2,5 vuoden koulutus vei pian mennessään.
—Koulussa innostuin perinteisestä verhoilusta, mikä ei ennen opiskeluja kiinnostanut yhtä paljon kuin nyt. Mitä enemmän opintojani suoritin, sitä enemmän olin innoissani, hän toteaa.

Entisöinti ei aina ensisijaista

Tähän asti Lotta Koli on saanut kunnostettavakseen vanhoja tuoleja ja huonekaluja. Talvella tulossa on lisäksi veneen patjoja työstettäviksi.
—Yritystä perustaessani ajattelin, että kunnostan aluksi ostamiani huonekaluja ja myyn niitä eteenpäin. Ilokseni tulikin asiakkailta heti esineitä työn alle mainittuani yrityksestäni Facebookissa, Koli iloitsee.
Erityisesti puuesineiden käsittely ja kunnostus on lähellä Kolin sydäntä. Vanhoissa huonekaluissa puuosia piisaakin. Aikoinaan häntä kiinnosti puusepän ala, mutta verhoilu- ja kunnostustyöt tarjosivat monipuolisemman vaihtoehdon.
—Vanhat huonekalut kunnostetaan usein perinteisillä menetelmillä. Konservoinnin puolelle en vielä lähde, sillä niille on omat tekijänsä, Koli selittää.
Konservoinnilla tarkoitetaan kaikkia niitä toimia, joilla kulttuuriperinnön tuhoutumista voidaan hidastaa tai ehkäistä.
Verhoilut ja pintakäsittelyt ovat Kolin pääasialliset palvelut. Koli kertoo, että entisöinnillä ja kunnostamisella on eronsa.
—Entisöinnissä ei ole tarkoituskaan tehdä uutta tai uuden näköistä. Korjauksissa puolestaan voidaan kunnostaa esimerkiksi katki mennyt käsinoja. Esimerkiksi vanhat vanut voidaan korvata vaahtomuovilla, joka on enemmän tätä päivää.

Työn ilo vaihtelevuudesta

Lotta Kolin mielestä kunnostuksessa tulisi olla kykyä nähdä tuote valmiina.
—Joku muu voi toki kokea asian eri tavalla. Itse ajattelen, että kun tuotetta voi ajatella valmiina, tietää myös sen, mihin tähdätään, hän sanoo.
Monipuolisuus ja vaihtelevuus on Kolille mieluisinta uudella aluevaltauksella. Joskus huonekaluja purkaessa sisältö saattaa yllättää.
—Kun purin yhden tuolin verhoilun, alta paljastuikin toinen kangas, jonka päälle oli tehty uusi verhoilu. Hyvin harvat huonekalut on samanlaisia, mikä tuo työpäiviin vaihtelua.
Toistaiseksi Kolille ei ole vielä tullut vastaan huonekalua, jota ei pystyisi kunnostamaan. Hyvin vanhoissa huonekaluissa voi toisaalta esiintyä esimerkiksi tupajumin, puuta tuhoavan kuoriaisen, tihutyöt.
—Osittain paikkoja pystyy usein korjaamaan ja täyttämään, mutta jos koko runko on liian hapero, pitää jokainen osa tehdä uudestaan. Periaatteessa minkä tahansa huonekalun voi kunnostaa resurssien rajoissa, Koli selvittää.
Kunnostuksessa huonekalujen koko, materiaali ja korjaamisen määrä vaikuttavat työn kestoon. Koli tilaa kankaansa eri toimittajilta, joista asiakas valitsee mieluisensa.
—Vanhoja kankaita ei useinkaan voi käyttää uudestaan, mutta niistä saa kätevästi vaikka kaavat piirrettyä, hän toteaa.

Lotta Koli kertoo nauttivansa suuresti uudesta työstään. Työssään Koli arvostaa ekologisuutta, mikä alkujaankin viehätti entisöinnissä, kun esinettä ei aina tarvitse heittää roskalavalle.
—Mieluisinta on tehdä töitä ilman kelloa. On hienoa, kun voidaan uusia vanhaa. Ilokseni olen huomannut, että kangastoimittajillakin on kierrätysmateriaaleista valmistettuja kankaita tarjolla.

Julia Hyytiäinen

Leena Rutanen | 31.08.2021 22:07

hyvä Lotta .! Vanhat huonekalut ovat kauniita ,ja kestäviä,

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.