Paikalliset | 10.06.2021 08:23

Vanha pankki ei sovellu esiopetustilaksi, tilalle tulossa parakki

Vanha pankki ei sovellu esiopetustilaksi, tilalle tulossa parakki

Vanhan pankin esiopetustiloista puuttuvat muun muassa kuraeteinen ja henkilökunnan tilat. Kuvassa rakennelmia tekevät Juuso Mickelsson, Esko Lehtonen, Iida Laajos ja Casandra Lindstedt.

Liedon varhaiskasvatus ja –koulutuslautakunta käsitteli parin viikon takaisessa kokouksessaan Pahkamäen ja Liedon Aseman esiopetustilojen nykyistä tarvetta. Esiopetustilana toimii tällä hetkellä entisen pankin kiinteistö, joka on rakennettu vuonna 1963. Vanhaa pankkia suunniteltiin aluksi esiopetukselle väliaikaisiksi tiloiksi.

Kiinteistö on todettu nykyiselle käyttötarkoitukselleen puutteelliseksi jo pidemmän aikaa. Alkujaankaan varhaiskasvatuskäyttöön sopimaton pankki vaatisi runsaasti peruskorjausta, jos toiminta jäisi edelleen kiinteistöön. Tammentuvan päiväkodin johtaja Päivi Kuorilehto osoittaa useita puutteita Verson, siis vanhan pankin, sisä- ja ulkotiloissa.
—Yksi tärkeimmistä epäkohdista on pankin sijainti. Haluaisimme koulun läheisyyteen, sillä meillä on erinomainen yhteistyö Pahkamäen koulun kanssa. Matka on liian pitkä näin pienille lapsille, ja kävelyaika on menetetty muusta toiminnasta.

Puutteet olleet tiedossa pitkään

Aikaisemmin pankin tiloja on remontoitu siitä näkökulmasta, että siellä pärjättäisiin vielä kaksi vuotta. Nyt vuosia pankissa on kuitenkin kertynyt yhteensä jo seitsemän, ja ongelmat ovat edelleen olemassa.
—Ilmanvaihto on puutteellinen. Sali on hieno, mutta muut huoneet jäävät pieniksi, etenkin eteinen, Päivi Kuorilehto sanoo.
Versossa ei ole kuraeteistä, jossa kuravaatteet olisi mahdollista pestä suoraan ulkoilun jälkeen. Tarve olisi suuri, sillä pankin piha on erityisesti syksyllä ja talvella ajoittain hyvin märkä ja kurainen. Lisäksi piha on pieni ja virikkeetön.
Henkilökunnan sosiaalisia tiloja ei ole, ja vessat ovat olleet alusta asti ongelmallisia. 28 lasta käyttävät yhteensä kolmea vessaa, joista kaksi sijaitsevat samassa huoneessa ilman näköestettä.
Tilojen puutteista on kuitenkin puhuttu jatkuvasti.
—Koko ajan ollaan oltu vaihtamassa paikkaa, mutta johonkin asia on jäänyt, Kuorilehto kommentoi.
Aikaisemmin toukokuussa varhaiskasvatus ja -koulutuslautakunta totesi moduulirakenteen Pahkamäen koulun läheisyydessä olevan paras ratkaisu uusille tiloille. Kuorilehdon mukaan uusia tiloja odotetaan — ja on odotettukin — kovasti. Suunnittelussa on otettava huomioon lasten tarpeet.
—Ruokalaan olisi hyvä olla kulku sisäkautta. Lasta voi muuten joutua pukemaan lukuisia kertoja päivässä. Moduuli tulisi nopeasti ja se olisi meille tehty tila, Kuorilehto haaveilee.
Moduuleista hyötyisivät samanaikaisesti niin lapset kuin aikuiset. Erityisesti uusi sijainti helpottaisi esiopetusikäisten tutustumista koulun tiloihin ja ympäristöön.
Lautakunnan päätöksen mukaan moduulien hankinnan valmistelu voitaisiin aloittaa jo seuraavana syksynä. Käyttöön tilat olisivat valmiina syksyllä 2022.
—Lapset ovat sopeutuvaisia ja leikkivät missä vain, mutta totta kai sen huomaa, jos liian iso porukka on pienessä huoneessa. Toiminta voisi olla paljonkin monipuolisempaa, jos tilat eivät sanelisi ehtoja, Kuorilehto lisää.

Julia Hyytiäinen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.