Paikalliset | 07.04.2022 07:41

Uuteen Keskuskouluun syksyllä 2025?

Uuteen Keskuskouluun syksyllä 2025?

Keskuskoulun viereiset rivitalot puretaan ensi kesänä. Teknisten toimialajohtaja Anne Ahtiainen ennakoi, että rivitalojen paikalle päästään rakentamaan uutta Keskuskoulua ensi vuoden alusta. —Jos kaikki menee hyvin.

Kun Liedon Keskuskoulun uusimisesta reilu vuosi sitten päätettiin, kyselivät monet vanhemmat uuden koulun valmistumisajankohtaa. Nyt se alkaa olla tiedossa.

—Jos kaikki menee hyvin ja sujuvasti, uusi koulu voisi aloittaa toimintansa syyslukukaudella 2025. Vaikka projektia on edistetty pikavauhtia, näin suuri hanke kestää aina vuosia. Tässä ei olla rakentamassa omakotitaloa, Liedon kunnan teknisten palveluiden toimialajohtaja Anne Ahtiainen toteaa.
Nykyisiä oppilaita koulun uusiminen ei siis lämmitä.

Keskuskoulu-hankkeen tuoreimmat päätökset koskevat koulun viereisten rivitalojen purkamista. Liedon kunnan omistamien rivitalojen vuokrasopimukset on jo irtisanottu ja talossa toimiville erityisopetuksen ryhmille hankittu väistötilat. Talot on määrä purkaa ensi kesänä. Tekninen lautakunta valitsi purku-urakan tekijäksi Totaalipurku Oy:n hintaan 89.000 euroa. Kymmenestä tarjouksesta kaksi edullisinta olivat samansuuruisia ja valinta tehtiin arpomalla.

Kun rivitalot on purettu, voivat maastotyöt uuden koulun perustamiseksi alkaa. Ennen sitä tarvitaan kuitenkin tukku poliittisia päätöksiä.


Hintalappu vielä auki


Reilu vuosi sitten Liedon kunnanvaltuusto myönsi Keskuskoulun rakentamiseen 16 miljoonan euron määrärahan. Jo nyt on selvää, ettei tuo raha riitä. Tämän hetken hankesuunnitelmassa laskelma on vajaat 18 miljoonaa, mutta niin kuin on alkuvuonna nähty, inflaatio kiihtyy ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousussa.

—Onneksi luottamushenkilöt vaikuttavat ymmärtävän tilanteen. Kiveen hakattuja summia ei voida luvata, ja lopullinen hinta määräytyy vasta, kun suunnitelmat on tehty ja urakoitsijat kilpailutettu ja valittu. Kokoluokaltaan hanke on niin sanottu EU-hanke, jonka kynnysarvo on vajaat 5,4 miljoonaa euroa. Hanke kilpailutetaan siis EU:n hankintalakien mukaisesti, Anne Ahtiainen valaisee.

Seuraava merkittävä poliittinen päätös on tarkoitus tehdä toukokuun alussa Liedon kunnanhallituksessa, jossa päätetään urakkamallista. Vaihtoehtoja on kolme. KVR-urakassa tilaaja määrittelee tarpeen ja lopputuloksen ja investoijana on kunta. Elinkaarimallissa palveluntuottaja investoi, rakentaa ja ylläpitää rakennusta sopimuksen ajan, yleensä kymmeniä vuosia. Jaetussa urakkamallissa kunta vastaa koko hankkeesta suunnittelusta valmistumiseen sekä kilpailuttaa, rakennuttaa ja valvoo joka osahankkeen itse.

—Pidän jaettua urakkamallia epätodennäköisenä. Kunnassa ei ole tällä hetkellä henkilöresursseja tämän kokoista hanketta suunnittelemaan ja toteuttamaan, ja myös aikataulu venyisi varmasti.
Karkeasti hahmotellussa aikataulussa urakkatarjoukset saadaan tehtyä kesän aikana, ja urakkatarjouksia voidaan odottaa syksyksi. Siten ensi syksynä päästäisiin aloittamaan yleissuunnittelu ja uuden koulun pohjatyöt olisi mahdollista saada käyntiin alkuvuodesta 2023.


Suunnitelmista rönsyt karsittu


Nykyinen Keskuskoulu on pääosin yksikerroksinen ja pinta-alaltaan 6.250 kerrosneliömetriä. Uudesta koulusta tulee kokonaan kaksikerroksinen ja pohjapinta-alaltaan nykyistä pienempi. Suunnittelussa ovat olleet aktiivisesti mukana rakentamisen ammattilaisten ja arkkitehtitoimiston lisäksi Keskuskoulun rehtori Sari Valtonen ja sivistystoimenjohtaja Laila Mäkelä. Ovatko sivistyspuolen ihmiset pyytäneet kuuta taivaalta?

—Toiveet ovat olleet yllättävänkin perinteisiä ja maltillisia. Isoja rakennemuutoksia ei ole tulossa, mutta toki esimerkiksi pienryhmäopetukseen soveltuvia tiloja on enemmän kuin nykyisin. Eri tilojen toiminnallisuuksista ja muunneltavuudesta on mahdollista päättää myöhemmin. Uudessa koulussa saadaan saman katon alle myös nykyisin eri rakennuksissa toimivat musiikkiluokat ja erityisopetuksen tarvitsemat tilat, Ahtiainen kuvailee.
Lisäksi suunnitelmaan on varattu laajentamismahdollisuuksia tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen.

Poliittisessa keskustelussa esillä ollut puukoulu ei näillä näkymin ole toteutumassa korkeamman hinnan ja vaativamman rakentamisen vuoksi. Puuta tullaan käyttämään kuitenkin koulun sisäpinnoissa.

—Puurakentamisen mahdollisuuksia on pyöritelty ja mietitty paljon. Nyt tehdyt suunnitelmat ovat hyvin tiiviit: kaikki rönsyt on karsittu, eikä säästömahdollisuuksia enää ole, Ahtiainen sanoo, ja vastaa samalla monen luottamushenkilön huoleen uuden koulun sadevesien hallinnasta.
—Ei tule tasakattoa, tulee kunnon räystäät!

Matti Lehtonen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.