Paikalliset | 05.05.2022 08:02

Uuden asuinalueen pohjana on toimiva kunnallistekniikka

Uuden asuinalueen pohjana on toimiva kunnallistekniikka

Matintalon asemakaava-alue valmistuu Loukinaisiin marraskuussa. Liedon kunnan infrapalvelupäällikkö Mira Rekola valaisee sitä, mitä alueen kunnallistekniikan 1,8 miljoonan euron kustannukset pitävät sisällään.

Lieto Tonttikauppa on käynyt Liedossa kuumana vuosikausia. Kokonaan uusia pientaloalueita on noussut vanhojen jatkeeksi Tylliin, Talviniittyyn, Loukinaisten Nenämäkeen, Ilmaristen Halmelaan ja Mattilaan Vierunpuiston ja Sillilän väliin. Tyypillistä on, että uuden kaava-alueen tontit myydään Liedossa ripeästi.

Tämän vuoden merkittävin uusi asemakaava-alue on Loukinaisiin paraikaa rakentuva Matintalon alue. Alueen kunnallistekniikan rakentaminen kilpailutettiin aiemmin tänä vuonna ja toteuttajaksi valittiin Infraroad Oy. Voittanut tarjoushinta oli 1,78 miljoonaa euroa. Mitä sillä rahalla saa?

—Kunnallistekniikkaan kuuluu tonttien esirakentaminen, tiestö ja katualueet valoineen, vesi-, viemäri- ja hulevesilinjat sekä viheralueet. Nykyään asuinalueille tehdään valmiiksi myös tietoliikennekaapeleiden putkivaraukset ja yhteistyö teleoperaattoreiden kanssa on toimivaa. Näin vältytään kertaalleen rakennettujen katualueiden avaamiselta uudelleen, Liedon kunnan infrapalvelupäällikkö Mira Rekola kertoo.

Ennen kilpailutusta alueella on tehty pohjatutkimuksia, joiden pohjalta on laadittu alueen kunnallistekniikan rakentamissuunnitelmat, Matintalon tapauksessa Sitowise Oy:n toimesta. Urakoitsijat ovat siis tarjousvaiheessa tietoisia siitä, mitä alueella on tarkoitus tehdä.

Suunnittelutyö on kunnassa jaettu teknisten palveluiden ja Liedon Veden välillä. Projektin valvonta on tilattu Ramboll Oy:ltä, sillä kunnalla ei ole valvontaan vaadittavaa henkilöstöresurssia.


Vastuu siirtyy tonttikaupassa


1,78 miljoonaa kuulostaa isolta rahalta. Valmis kunnallistekniikka kun ei näytä maan päälle juuri miltään: sorateitä, katuvaloja ja viemärinkansia.

—Se on iso raha! Eivätkä kunnallistekniikan rakennuskustannukset ole lähiaikoina ainakaan laskemassa. Rakennusmateriaalien ja polttoaineen hinnat ovat nousseet, joten tulevat projektit ovat luultavasti aiempia kalliimpia, Mira Rekola arvioi.

Matintalossa valmista odotetaan marraskuussa. Näin tonttien markkinointi aloitettaisiin kesällä ja rakentamaan pääsisi vuoden lopulla. Alueelle tulee 28 omakotitonttia sekä kuusi rivitalotonttia, joista yhdelle saa rakentaa kahteen kerrokseen. Alueen keskelle on tehty hulevesiallas, jonka on tarkoitus toimia sade- ja sulamisvesien viivytysaltaana. Myöhemmin alueelle rakennetaan vielä teemoitettu leikkipuisto, jonka suunnitteluun on tarkoitus osallistaa alueen asukkaita.

Kun kunnallistekniikka on tehty ja tontti myyty, vastuu siirtyy uudelle omistajalle. Kunnallistekniikan rakentamisen takuuaika on kaksi vuotta.
—Kahdessa vuodessa tulevat esiin mahdolliset isommat ongelmat esimerkiksi hulevesiviemäreiden toiminnassa. Omakotirakentajan vastuu alkaa tontin rajalta, Rekola päättää.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.