Paikalliset | 27.10.2022 13:10

Teijulan kunnallistekniikan rakentamiseen 1,4 miljoonaa

Teijulan kunnallistekniikan rakentamiseen 1,4 miljoonaa

Vintalantien varteen rakennettavalle Teijulan asuinalueen laajennukselle myönnettiin 1,4 miljoonan euron lisämäärärahat. Alueen kunnallistekniikan rakentamiskustannukset ovat kasvaneet ennakoidusta. Alueen tontteja on pyrkimys päästä luovuttamaan ensi vuoden aikana, mikä tarkoittaa, että urakkakilpailutukset pitää saada käyntiin syksyn aikana.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa perussuomalaisten Tomi Pohjankukka nosti esille Liedon kuntastrategiassa olevan sanaparin.

—Aiemmin Liedossa on puhuttu, ja kuntastrategiaankin kirjattu, kestävästä kasvusta. Se tarkoittaa, että asukasmäärän kasvu ja kuntalaisille tarjottavat palvelut ovat olleet tasapainossa. Ainakin Loukinaisten alueella kasvu näyttää olleen liian nopeaa ja kaupunki on yllätetty niin sanotusti housut kintuissa. Rakentaminen on vilkasta myös Kirkonseudulla, miten palvelutarpeeseen on täällä varauduttu, Pohjankukka kysyi.

Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Laila Mäkelä oli varautunut vastaamaan. Mäkelän Powerpoint-esityksen viesti oli selvä: Kirkonseudulla, Loukinaisissa ja Ilmarisissa varhaiskasvatuksen ja peruskoulutuksen tilatarpeet ovat akuutteja, paikoin jopa kriittisiä.

Mäkelän esitys keskeytettiin valtuuston toimesta puolitiehen, mutta asia tuli selväksi.

—Vaikuttaa siltä, ettei kasvu ole hallittua, Pohjankukka kuittasi.

 

Kasvun myötä palvelupaineita

Kaupunginjohtaja Mika Ingi kiitteli Liedon tonttimyyntikoneistoa yhdeksi Suomen parhaista.

—Ensi vuoden haaste onkin, miten tontin tai asunnon ostajille annetut lupaukset pystytään lunastamaan. Lietoon muuttaa lapsiperheitä ja ikäihmisiä, ja heidän palveluntarpeensa tulee huomioida.

Juha Marjomaa (kesk.) muistutti, että Yliskulman seutu ei ole mukana ensi vuoden tontinluovutusohjelmassa. Yliskulmalla ja Tarvasjoella lapsimäärät ovat laskussa.

—Otetaan Kirkonseudun tontit pois luovutusohjelmasta ja laitetaan myyntikoneisto hommiin Yliskulmalle, Marjomaa ehdotti.

Timo Katajainen (vas.) ei olisi rajoittamassa kasvua, vaan lisäämässä kaupungin palveluntuotantoa.

—Kasvavassa kaupungissa sosiaalisesta kantokyvystä pitää huolehtia, ja se vaatii panostuksia.

 

Tonttimyynnillä ei kunta rikastu

Kohonneiden rakennuskustannusten myötä kaupungin omavastuuosuus kunnallistekniikan rakentamisesta kasvaa. Tonttien hinnat kun on päätetty jo etukäteen.

—Pitäisikö tällaisessa tilanteessa tarkistaa myös tonttien myyntihintoja, kysyi Jari Vähätalo (kesk.), ja talousjohtaja Markus Maunula vastasi.

—Tontinmyynnin yhtälöstä on kuntaan hyvin vaikea saada tuloja. Jos kaupunki kasvaa, velkaantuminen on luonnollista, kun palveluntarpeetkin kasvavat.

Kokoomuksen Jaakko Heininenkin muistutti, että tonttimyynnin tulojen sijaan kasvu on tärkeää kaupungin elinvoiman ja tulevien veroeurojen vuoksi.

Varsinaista asiaa, Teijulan kaava-alueen lisämäärärahan myöntöä, kukaan valtuustosta ei vastustanut. Vihreiden Vappu Nieminen-Pihala piti sinänsä yksinkertaisen päätöksen myötä paljastunutta tilaongelmaa tärkeänä huomiona.

—Olen hämmentynyt siitä, että näin iso asia paljastuu valtuustolle ikään kuin sivulauseessa. Varhaiskasvatuksen ja koulujen tilaongelma vaatii puuttumista, Nieminen-Pihala sanoi.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.