Uutisotsikot
Urheilu
Paikalliset | 14.03.2024 12:27
Talvisodan päättymistä muistettiin Paattisilla
Havuseppeleet laskettiin keskiviikkoaamuna Paattisten sankarihaudoille talvisodan päättymisen muistopäivänä. Suomen ja Neuvostoliiton välinen rauhansopimus astui voimaan 13. maaliskuuta 1940. Se päätti 105 päivää jatkuneen talvisodan. Sodan loppumisesta on nyt kulunut 84 vuotta.
Hautausmaan pihapiiriin seppeleiden laskua seuraamaan oli saapunut myös Paattisten koulun 5.-luokkalaisia. Kutsujana toimi luokan oma lukumummi Tarja Yli-Rokki, joka niin ikään vaikuttaa myös Paattisten perinnetoimikunnassa.
—Nyt kun veteraanijärjestöt on lakkautettu, vastaavat seppeleidenlaskuista perinnetoimikunnat, Yli-Rokki kertoo.
Seuraava muistopäivä koittaakin hänen mukaansa syksyllä, jolloin jatkosodan päättymisestä on kulunut 80 vuotta.
Yli-Rokki ja opettaja Sanna Kalmari pitivät hyvänä ajatuksena osallistaa oppilaat muistohetkeen. Neljä oppilaista pääsi myös kunniavartioon sankarihaudalle.
—Ei tietenkään sodan kauheuksista tarvitse puhua, mutta tässä maailmantilanteessa on lohdullista viettää myös sodan päättymisen muistojuhlaa, joka antaa toivoa, Tarja Yli-Rokki jatkaa.
Airueessa mukana oli partiolaisia Vaakun Vartijoista sekä Heikki Yli-Rokki kantamassa veteraanilippua.
—Kannan sitä niin kauan kuin vielä saa, hän kertoo.
Heikki Yli-Rokille sankarihauta Paattisilla on myös merkittävä, sillä sankarihaudasta löytyvät miehen omat setä ja eno.
Puheen muistotilaisuudessa piti Mimmi Ruusunen, joka kertoi talvisodassa 27.000 sotilaan kaatuneen ja 45.000 haavoittuneen.
—Talvisodan hengestä puhutaan yhä paljon. Silloin Suomen kansa oli yhtenäisempi kuin koskaan. Veteraanit ylittivät inhimillisen sietokyvyn rajat, samoin tehtiin kotirintamalla, hän kertoo.
—Suomen kansa toipui sodasta toivoa menettämättä. On tärkeää jatkaa perinnettä ja laskea seppele, samalla vieden muistoa eteenpäin tuleville sukupolville, hän jatkaa.
Samaisena keskiviikkoiltana Paattisten aluetalolla järjestettiin Karjalan kaihoa ja sota-ajan lauluja -tilaisuus. Esitys kertoo kahden henkilön välisestä sota-ajan kirjeenvaihdosta ja nähtiinkin Paattisilla jo toistamiseen.
—Yksi koululaisryhmä Paattisten koulusta oli mukana jo ensimmäisessä tilaisuudessa. Silloin eräs lapsi jäi pohtimaan, mitä sana evakko tarkoittaa, Tarja Yli-Rokki kertoo.
Siitä inspiroituneena koululle on kutsuttu ensi viikolla puhujaksi tarvasjokelainen Raija Isotalo-Aaltonen kertomaan evakkotytön tarinasta.
Ina Virtanen
Tilaa Turun Tienoo
Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.
Ole ensimmäinen, joka kommentoi.
Kommentoi