Urheilu | 13.01.2022 08:27

Talven hittilaji yllättää ja innostaa

  • Jalkapohjat tykkäävät! Ilman kenkiä maahan saa hyvän tuntuman. Terhi Rannikon (oik.) villasukkatreenissä mukana olivat Lasse Pasanen, Markku Kuisma, Miia Ojala, Anna Paaso ja taaempana Henna Laakso ja Aino Laaksonen.

  • Tuntuu vapauttavalta juosta pelkillä villasukilla lumiselle pellolle.

  • Ensin treenattiin koulun pihalla, sen jälkeen pururadan metsässä. Kuvassa Terhi Rannikko (vas.), Miia Ojala ja Aino Laaksonen.

  • Villasukkajuoksussa oleellista on tarpeeksi kova pakkanen ja kerrospukeutuminen. Kun pysyy liikkeessä, varpaat eivät pääse palelemaan.

Rusko Olemme Merttelän koulun pihalla, pakkasta hyytävät 16 astetta. Jumpparyhmäläiset riisuvat ulkokenkiään. Hullultahan se tuntuu mutta kyllä: Hymy Fitin Terhi Rannikko ohjeistaa vaihtamaan lenkkarit villasukkiin.

—Otetaan tuntumaa ensin tässä pihalla, sitten mennään metsään, Rannikko ehdottaa.

Alkamassa on villasukkajuoksu.

Yli-Maarian Kanervamäestä treenaamaan saapunut Markku Kuisma pukee teknisten sukkien päälle kaksi paria villasukkia. Hän nousee ylös ja astelee lumella.

—Tuntuu hauskalta jaloissa. Tämä on päkiöille ja tasapainolle varmasti hyvää harjoitusta.

Myös ruskolainen Henna Laakso on villasukkajuoksussa ensikertalainen.

—Tuntuma maahan on aivan eri kuin kengillä. Tämä vähän hierookin jalkapohjia, Laakso kuvailee.

—Luulisi, että olisi kylmä ja sukat kastuisivat märiksi, mutta ei.

Villasukkalenkkeilyssä oleellista onkin kaksi asiaa: tarpeeksi kova pakkanen sekä kerrospukeutuminen.

Liian leudolla tai lumettomalla säällä villasukkajuoksua ei voi harrastaa. Rannikko kokee, että hyvä olisi olla ainakin viisi astetta pakkasta. Lämpimämmällä säällä kosteus saattaa puskea villan läpi.

—Mitä enempi pakkasta, sitä useampi villasukkapari. Yleensä 2—3 paria on sopiva määrä, hän lisää.

Päällimmäisten villasukkien varsiin kannattaa pujottaa tuubihuivit tai vaikka hiusdonitsit. Niillä sukan saa ikään kuin sidottua jalkaan.

Villasukkajuoksu lienee jonkinlainen talviversio paljasjalkakenkäbuumille. Viime vuosina on korostettu jalan luonnollista asentoa. Kenkä ei saa olla liian tuettu, jotta tasapaino ja lihakset pääsevät kehittymään vapaammin.

Aivan uusi keksintö villasukat jalassa lenkkeily ei kuitenkaan ole. Orivedellä järjestettiin ensimmäiset villasukkajuoksun SM-kisat vuonna 2019.

Tulemme metsän laidalle. Terhi Rannikko antaa käskyn, ja koko kymmenpäinen jumppaporukka ryntää edessä aukeavalle pellolle. Suurimmat multakokkareet tuntuvat jalkapohjissa. Puuterilumi on yllättävän raskas, ihan kuin juoksisi lisäpainojen kanssa.

—Se on ihanan vapauttavaa! Kuin olisi lapsi ja päässyt karkaamaan pihalle ilman kenkiä, Rannikko hymyilee.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.