Paikalliset | 27.04.2023 11:16

Seuraava sesonki on äitienpäivä

  • Pelargonit ovat nousseet uudelleen suosioon. Pelargoni kestää hyvin paahteistakin aurinkoa.

  • Huiskulan puutarhan toimitusjohtaja Jali Murto seisoi punaisina hehkuvien pelargonien keskellä.

Vuodenajoilla on suuri merkitys puutarha-alalla, tietää Huiskulan puutarhan toimitusjohtaja Jali Murto. Kokemusta siitä, mitä milloinkin kannattaa kasvattaa, on peräisin jo pitkältä ajalta. Huiskulan puutarhan ovat aikanaan perustaneet Murron isovanhemmat vuonna 1934. Nykyisin toimintaa pyöritetään viiden serkuksen ja noin 150 työntekijän voimin.

—Isovanhemmat kasvattivat aikanaan leikkokukkia, kuten leikkoruusua. Sen myynnin lopettamisen myötä vuonna 2013 tuli uusia tuotteita tilalle. Mikään ei kuitenkaan ole ympärivuotista, vaan sesonkiluontoista, Murto kertoo.

Joulu on tulppaanien aikaa. Kevään suurin sesonki on pääsiäinen. Nyt käsillä on loppukevään sesonki, jonka merkittävin ajankohta on äitienpäivä.

—Äitienpäivänä suosituin kukka on neilikka, Murto kertoo ja esittelee kasvihuonetta, joka on täynnä ruukkuneilikkaa.

—Sen jälkeen saapuvatkin jo erilaiset kesäkukat sekä kesän amppelit, joita aletaan toimittaa touko-kesäkuussa, Murto kertoo ja täsmentää, että amppelitkin kasvavat jo hyvää vauhtia kasvihuoneessa sesonkiaan odottaen.

Huiskulan puutarhan tiluksilta löytyy kookas kasvihuone, joka on puutarhan uusin rakennus. Siellä kasvatetaan esimerkiksi joulusesongin tulppaanit.

—Ennen pääsiäistä tulppaanit loppuivat ja kasvihuoneessa kasvavat tämän jälkeen kesäkukat. Vastaavasti kun syyskuun alussa aletaan valmistella joulua, laitetaan ensimmäiset joulutähdet kasvamaan jo heinäkuun alussa.

Ennakointi on siis ensiarvoisen tärkeää.

—Ensi joulu on jo myyty. Ja nyt pääsiäisen jälkeen myydään jo seuraavan vuoden pääsiäinen, Murto selvittää.

Suomen suurimpia 

Huiskula Oy on yksi Suomen suurimpia puutarhoja. Se jakautuu kolmeen yritykseen, jossa Huiskulan puutarha Oy vastaa kasvihuoneyrityksen toiminnasta ja Huiskula Oy puolestaan ketjumaisista toimijoista ja taimiasiakkaista. Huiskula-Hilverda Oy vastaa noutotukkupalvelusta, joka toimittaa kukat ja kasvit kukkakaupoille.

Huiskulan puutarhalla on kasvihuonepinta-alaa 4,5 hehtaarin verran. Ei liene siis yllätys, että puutarhalta lähtee vuodessa eteenpäin noin 60.000 kesäkukka-amppelia. Niitä onkin aloitettu istuttamaan jo viime viikolla. Samoin työn alla olivat kesäkukkien ja patioruukkujen istutukset. Ne päätyvät kauppoihin touko-kesäkuussa.

—Uusia lajikkeita ja kukan muotoja tulee joka vuosi, mutta uutuudet ovat silti melko harvinaisia, Jali Murto kertoo.

Jokavuotinen asiakaspalaute kuitenkin otetaan huomioon valikoiman suunnittelussa.

Amppelien lisäksi Huiskula myy kesäkukkasesongin aikana melkein miljoona ruukkukasvia, joista 400.000 on pelargoniruukkuja.

—Pelargoni on tullut suosituksi uudelleen. Nuoret ovat oppineet pitämään siitä. Se on myös hyvä kesäkukka, sillä se kestää hyvin paahdetta, Murto sanoo. 

Korona kasvatti kysyntää 

Yksi merkittävä tuote äitienpäivästä elokuun alkuun on begonia. Se sopii niin hautausmaalle kuin sisäkukaksi.

—Aluksi se kasvaa ruukussa, josta se sitten harvennetaan ja ruukut asetetaan etäämmälle toisistaan, jotta kasvutilaa on riittävästi, Jali Murto kertoo.

Kesäkukkien ruukutus on puutarhalla jo tehty. Seuraava vaihe on edellä mainittu harvennus.

Säiden tuomaa riskiä ei nykypäivän kasvihuonekasvatuksessa juuri näe.

—Kun myydään valmiita tilauksia, ei tule myytyä liikaa tai liian vähän. Keskusliikket suunnittelevat sesonkinsa hyvin etukäteen ja tietävät, mitä haluavat tilata.

Kukkien kysyntä piristyi koronapandemian vuosina.

—Ihmiset eivät matkustaneet niin paljon ja viettivät aikaa kotona. Toivotaan, että sama kysyntä jää edelleen päälle.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.