Paikalliset | 16.09.2021 09:13

Ruskon metsäomaisuus inventoidaan ja hoidetaan

Ruskon metsäomaisuus inventoidaan ja hoidetaan

Hiidenvainion asuinalueella, Isohaantien reunassa oleva puistometsä on Timo Vuorilan (vas.) ja Kalle Vähä-Piikkiön mielestä pahasti pusikoitunut ja elinkaarensa päässä. Kunnan omistama metsäalue uudistetaan kokonaan lehtomaiseksi puistometsäksi.

Rusko/Vahto Metsää omistaa Suomessa yli 600.000 ihmistä, ja kun päälle lasketaan julkistahot ja yritykset, määrä on iso ja käytännöt vaihtelevia. Varsinais-Suomen mittakaavassa merkittäviä metsänomistajia ovat yksityisiä useammin seurakunnat ja kunnat, jotka nekin suhtautuvat metsäomistukseensa kirjavasti.
—Ruskon kunnalla on metsäksi laskettavaa maaomistusta noin 200 hehtaaria. Tähän asti metsiä on hoidettu, tai oikeastaan oltu hoitamatta, vanhan metsänhoitosuunnitelman mukaan. Metsänhoito on ollut pistemäistä ja perustunut lähinnä kiireellisten tapausten hoitoon kuntalaispalautteen perusteella. Tämän periaatteen on nyt tarkoitus muuttua, kertovat kunnanvaltuutetut ja metsänomistajat Kalle Vähä-Piikkiö (kok.) ja Timo Vuorila (kesk.).
Vahdolla asuva Vuorila ja mertteläläinen Vähä-Piikkiö muodostavat yhdessä teknisen johtajan Mika Heinosen kanssa Ruskon metsätyöryhmän.

—Työryhmä on oikeastaan neuvonantaja tai asiantuntija, joka esittää toimenpiteitä virkamiehille tai tarpeen tullen tekniselle lautakunnalle. Me emme siis päätä, vaan tutkimme ja ehdotamme toimenpiteitä.
Metsäalueet jakautuvat eri puolille Ruskon kuntaa. Vahdon päässä on selkeää talousmetsää, Ruskon taajaman liepeillä taas puistometsäksi luokiteltuja virkistysalueita. Metsien nykytila on vaihtelevaa.
—Näitä myös hoidetaan eri tavoin. Puistometsillä on kuntalaisille tärkeää virkistysarvoa, ja taloudelliset näkökulmat pitää niiden hoitamisessa unohtaa kokonaan. Pohjoispään korpimailla taas voidaan ajatella enemmän talous-
näkökulmaa. Tärkeintä on pitää kuntalaisten omaisuudesta huolta, Vähä-Piikkiö painottaa.

Tasapainottelua arvojen välillä

Ruskolle on valmistumassa tuore metsänhoitosuunnitelma vielä tämän syksyn aikana. Kunnalla on Metsä Groupin kanssa palvelu-
sopimus, ja sama yhtiö on myös metsänhoitosuunnitelman takana.
—Koska rästitöitä on kertynyt, lähiaikoina tullaan kunnan metsissä tekemään paljon metsänhoitotoimia, harvennuksia ja kokonaisuudistuksia. Jatkossa toimenpiteet ovat kevyempiä, Timo Vuorila toteaa.

Kunnan metsänhoidossa pyritään jatkossa huomioimaan taloudelliset, sosioekonomiset ja virkistysarvot. Helppoa se ei ole, sillä kuntalaisetkaan eivät ole metsänhoidosta yksimielisiä. Talousarviossa metsätuloja odotetaan, mutta myös ympäristöarvoilla on merkitystä.
—Pyrimme siihen, että meidän toimintamme myötä Ruskon metsät sitovat enemmän hiiltä kuin luovuttavat sitä.
Yksittäisiin riitapuihin tai tuulenkaatoihin metsätyöryhmä ei ota kantaa.

—Katsomme metsiä, emme yksittäisiä puita. Toki luottamushenkilöihin ja virkamiehiin kannattaa aina olla yhteydessä, mikäli asiaa on, Vuorila ja Vähä-Piikkiö kannustavat.

Matti Lehtonen
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.