Paikalliset | 13.04.2023 12:32

Ruskon kunnantalolta löytynyt mikrobivaurioita

Ruskon kunnantalolta löytynyt mikrobivaurioita

Ruskon kunnanvirasto on suljettu osittain sisäilmaongelmien takia. Ongelmat koskevat erityisesti kiinteistön vanhaa eli niin sanottua matalaa päätyä.

Ruskon kunnan työpäällikkö Markku Jessen-Juhler kertoo, että mikrobivaurioita on havaittu useammassa kohtaa: alapohjassa, ryömintätilassa ja ulkoseinien alaosissa sekä päätyosan vesikaton alusrakenteissa ja mahdollisesti myös yläpohjan eristeissä.

—Peltikatteiden alla ei ole aluskatetta, mikä aiheuttaa katteen alapintaan tiivistyvän kosteuden tippumisen yläpohjaan, Jessen-Juhler selventää.

Kunnantalon tilannetta ryhdyttiin tutkimaan tarkemmin, kun henkilökunta alkoi oireilla.

—Koko talo on tutkittu. Korkeammassa osassa tilanne on tutkimusten mukaan parempi kuin matalassa, vertaa vs. kunnanjohtaja Sari Laine.

Parempi tarkoittaa sitä, että näillä näkymin uudempaa kaksikerroksista osaa pystytään ainakin joltain osin korjaamaan.

Mutta paikallisia mikrobivaurioita on havaittu sielläkin.

—Ulkoseinärakenteet koostuvat useista eri kerroksista ja rakenteiden kautta todettiin ilmavuotoreittejä sisäilmaan. Yläpohjan eristeenä on kosteudesta herkästi vaurioituvaa lastuvillalevyä (toja-levy) ja yläpohjan läpivienneissä todettiin paikoitellen ilmatiiveyspuutteita.

—Sisäkatoissa on käytetty laajalti mineraalivilla-akustiikkalevyjä alakattoina ja vanhempien levyjen kohdalla todettiin merkittäviä riskejä kuitujen irtoamiselle sisäilmaan, Jessen-Juhler jatkaa.

Matalassa osassa on sijainnut kunnan toimistopalvelupiste. Se on nyt siirretty rakennuksen toiseen päähän, jonne kuljetaan teknisen ja kotisairaanhoidon oven kautta.

Koska iso osa neliöitä on poissa käytöstä, henkilöstöä on kehotettu tekemään etätöitä. Paikan päällä oloa vuorotellaan ja neuvottelutiloja on valjastettu työtilakäyttöön.

—Tämä on väliaikainen ratkaisu, Laine painottaa.

Myös valtuustosali sijaitsee matalassa päädyssä. Tämän hetken tiedon mukaan tiloja voi yhä käyttää lyhytaikaiseen työskentelyyn, kuten kokouksiin.

Jatko elvityksiin on ryhdytty. Vielä ei Jessen-Juhlerin mukaan ole arviota korjauksesta tai sen kustannuksista.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.