Paikalliset | 05.08.2021 08:35

Riistamiesten ampumaradalla alkamassa syyssesonki

  • Paimiolainen Hannu Virta kävi metsästyskauden alla ampumassa Liedon Riistamiesten äänivaimennetussa kiväärikopissa. Ammuntaa valvomassa Sauli Kipinä, tarkkailemassa taustalla Liedon Riistamiesten puheenjohtaja Saku Ruohonen. Kuvausta varten aseesta poistettiin lukko.

  • Liedon Riistamiesten haulikkoradalla ampumavuorossa seuran puheenjohtaja Saku Ruohonen. Haulikkoradat ovat Turun lähialueella harvassa, ja Liedon rataa käyttää myös moni lähialueen asukas.

Liedon Riistamiesten ampumaradalla on tiistai-iltapäivällä hiljaista, ja yhdistyksen hallitus istuskelee kahvilla. Ympäristölupa rajoittaa Vuohenkulmalla/Kaurinkoskella sijaitsevan radan käyttöä, ja ammuntojen on määrä alkaa vasta kello 17. Hyvä hetki käydä läpi vuonna 1965 nykyiselle paikalleen perustetun ampumaradan käyttöä ja tulevaisuutta, etenkin kun radan ympäristölupa on ollut kuluvana vuonna katkolla.
—(Ympäristö)luvan uusimisen piti olla vain nykyisen toiminnan tarkastus. Ihan niin se ei sitten mennytkään, kertoo haulikkoradasta vastaava Ville Mäkelä.
Kymmeneksi vuodeksi kerrallaan myönnettävän ympäristöluvan uusimiseen vaadittiinkin seuralta maaperä-, vesistö- ja melututkimuksia. Verrattain pienelle ampumaradalle tutkimusten teettämisestä tuli iso lasku.
—Kymmenen tuhatta euroa ei riitä, seuran puheenjohtaja Saku Ruohonen myöntää.

Maaperän ja valumavesien suhteen tulokset olivat moitteettomia: rata-alueelta ei päädy raskasmetalleja ympäröivään maastoon. Melun suhteen tilanne oli toinen.
—Ensimmäinen meluntorjuntatoimenpide oli kokonaan uuden kivääriradan ammuntakopin rakentaminen. Sen suunnitteluun ja rakentamiseen käytettiin paljon aikaa, ja lopputulos on erinomainen. Melunmittauksessa siitä ei löydetty mitään parannettavaa, kivääriradasta vastaava Ilkka Kärppälä kehuu, ja ihan perustellusti. Kopissa voi seurata ammuntaa ilman kuulonsuojausta.
Melumittaukset tehdään nykyisin pääasiassa tietokonemallinnoksilla. Ohjelmaan syötetään maastonmuodot ja ampumasuunnat, ja tulokseksi saadaan melukartta jota voidaan käyttää maavallien rakentamisen apuna. Maavalleja onkin alueelle tehty viime vuosina valtavasti.
—Puhutaan vähintään sadoista kuormista, eikä vielä ole edes valmista.
Meluntorjuntaa kehittämällä saadaan paitsi ympäristöluvan ehdot täytettyä, myös viihtyvyyttä ja turvallisuutta parannettua.
—Aikaisemmin radalla ei voinut ilman kuulosuojaimia kulkea, kun kivääriradalla ammuttiin. Turvallisuus on myös parantunut, kun maavalleja on korotettu ja kulkureittejä ohjattu uusiin suuntiin, Ruohonen kuvailee.

Ampumamäärät ja -ajat rajattuja

Liedon Riistamiehillä on nykyisellään noin 140 jäsentä, joista ampumarataa käyttää aktiivisesti 30—40. Radan käyttö on sesonkiluonteista; keväällä käyvät ampumassa ne, jotka harjoittelevat kesäkauden kilpailuihin. Loppukesästä taas alkaa metsästyskauteen valmistautuminen, eli ampumassa käyvät pääasiassa metsästäjät. Liedon rata on Turusta katsottuna lähin, joten käyttäjiä tulee myös naapurikunnista.
Liedon Riistamiesten tulot kertyvät jäsenmaksuista, ratamaksuista ja riistamajan vuokratuloista. Vaikka rahaa ympäristöluvan ehtojen täyttämiseen on palanut, seuran talous on vakaalla pohjalla.
Nykyinen, päättyvä ympäristölupa on sallinut 80.000 laukausta vuodessa. Uudessa luvassa laukausmäärät eivät kasva tai pienene, mutta sallitut ampuma-ajat muuttuvat.
—Laukauskiintiö on käytetty vuosittain melko tarkkaan. Määriä seurataan päivittäin valvojien toimesta. Ampuma-ajat ovat jo nykyisin aiheuttaneet ongelmia, ja etenkin kisapäiviä joudutaan vetämään läpi minuuttiaikatauluilla, Ville Mäkelä harmittelee.
Tulevassa luvassa heinäkuulle on määrätty kolmen viikon täyssulku. Se syö etenkin metsästyskauteen valmistautuvien mahdollisuuksia ampumataitojen verestämiseen.
—Se tulee kaikkein huonoimpaan aikaan. On selvää, että jossain ammutaan kuitenkin, ja olisi kaikkien kannalta parempi, ettei sitä tehtäisi hiekkakuopilla vaan täällä valvotuissa oloissa, seuran pitkäaikainen jäsen Keijo Mäkelä arvioi.

Aseen osaavia käyttäjiä tarvitaan

Joku voisi ajatella, että ampumaharrastus on jäänne entisestä maailmasta, eikä ampumarataa enää tarvita. Liedon Riistamiesten puheenjohtaja Saku Ruohonen myöntää, että maailman muuttumista pitää seurata.
—Rata on ollut nykyisellä paikallaan kohta 60 vuotta, ja toiminta jalostunut koko ajan turvallisemmaksi ja ympäristöä vähemmän kuormittavaksi. Kun ammunnan tai metsästyksen harrastajilla on mahdollisuus harjoitella aseen käyttöä, saadaan esimerkiksi metsästysonnettomuuksia vähennettyä.
Niin kauan, kun ampumaharrastus ja metsästäminen ovat Suomessa sallittuja harrastuksia, turvallisia ja vastuullisia harrastuspaikkojakin tarvitaan. Ruohonen perääkin ampumaratojen luvituskäytäntöihin selkeyttä.
—Käytännöt vaihtelevat eri kuntien välillä valtavasti. Ympäristölupahakemus on monimutkainen paperi, johon onneksi saimme apua Suomen Ampumaurheiluliitolta.
Kokonaan oma lukunsa on hirvieläinten kannansäätely. Tulevaksi kaudeksi Varsinais-Suomeen myönnettiin taas ennätysmäärä valkohäntäkauriin kaatolupia, ja jonkun ne pitäisi pelloilta ja metsistä ampua. Mieluummin sellaisen jolla ase — kivääri tai haulikko — kädessä pysyy.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.