Paikalliset | 14.03.2024 12:06

Rasisminvastainen tapahtuma Liedon kirjastossa

Rasisminvastainen tapahtuma Liedon kirjastossa

Liedon kirjastolla järjestetään ensi viikon keskiviikkona rasisminvastainen tapahtumapäivä. Järjestäjätahoina toimivat SPR Lieto, Liedon seurakunta, Liedon 4H sekä Liedon kirjasto.

—Tapahtuman järjestämiseen on perinne. SPR kutsuu yhdistykset koolle kansainvälisenä Punaisen Ristin viikkona. Ensi viikon torstaina puolestaan vietetään YK:n rasismin vastaista päivää, Tuula Sipilä Liedon SPR:stä kertoo.

Sipilä kertoo tapahtumalla olleen Liedossa jo useamman vuoden perinne. Välillä sitä on vietetty isommin, välillä pienemmin. Koronapandemian takia järjestämiselle tuli kuitenkin muutaman vuoden tauko. Tänä keväänä koitti aika palauttaa perinne takaisin.

Liedon kirjastossa puolisen vuotta työskennellyt kirjastonhoitaja Iiris Mannonen järjesteli tapahtumaa innostuneena.

—Vastaavan järjestäminen on erittäin tärkeää tässä vastakkainasettelun ilmapiirissä. Kyseessä on ruohonjuuritason tapahtuma tavallisille ihmisille, hän kertoo.

—Aiemmin tapahtumasta on kovasti pidetty ja siitä kiitelty. Samalla viikolla nostetaan Liedon kouluissakin esiin kaveritaitoja. Yhdenvertaisuus on tärkeää. Siihen, että olemme kaikki tasa-arvoisia, tulisi enemmän kiinnittää huomiota, Tuula Sipilä jatkaa.

Tapahtumapaikaksi valikoitui Liedon kirjasto, sillä kirjasto sopii kaikille.

—Ja teema sopii kirjaston arvoihin ja työhön, mitä kirjasto haluaa tehdä. Täällä voivat kokoontua myös järjestöt ja kaupunki samassa tilassa yhdessä, Iiris Mannonen sanoo.

Tuula Sipilä kokee monikulttuurisuuden voimistuneen Liedossa viime vuosina.

—Myös SPR Lieto on saanut enemmän vapaaehtoisia ja yhä nuorempia mukaan toimintaansa. Ukrainan pakolaistilanteen myötä vapaaehtoisia tuli paljon lisää, hän kertoo.

SPR Liedon vapaaehtoinen Jenni Kauppinen on aikanaan toiminut Turussa vapaaehtoisena MLL:n ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnassa.

—Liedosta en vastaavaa löytänyt, joten ilmoittauduin mukaan SPR:n koordinoimaan arjen avuksi -toimintaan. Koen, että itselleni hyvin pienellä teolla autan ja toivottavasti teen Suomeen muuttamisesta edes hieman kotoisampaa, Kauppinen kertoo.

—Mielestäni emme voi yhteiskuntana vaatia esimerkiksi suomen kielen oppimista, jos emme millään tavalla tue siinä. Aina voi kysyä, kuinka voin auttaa. Liedossa olen ollut yhden perheen apuna viime kesästä alkaen, hän kertoo.

Kirjaston rasisminvastainen tapahtuma järjestetään ensi keskiviikkona kello 15 alkaen. Esillä on monikulttuurisuustyötä tekevien yhdistysten pöytiä ja kirjasto järjestää aiheeseen sopivan kirjanäyttelyn sekä novellikoukun. Liedon uusi maahanmuuttokoordinaattori Mia Mäkelä järjestää infotilaisuuden kello 18.30. Lisäksi ohjelmaan kuuluu koko päivän ajan ohjattua askartelua sekä kahvi- ja mehutarjoilu.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.