Paikalliset | 29.04.2021 08:11

Puutarhajätteen voi viedä lajitteluasemalle maksutta

  • Lietolaiset Ulla Maija Laine ja Teijo Laine toivat haravointijätettä sekä risuja Topinojan lajitteluasemalle viime maanantaina. He kiittelevät maksutonta vastaanottoa.

  • Risut haketetaan ja toimitetaan lämpölaitoksille energian tuotantoon.

  • Ympäristöneuvoja Lotta Salminen Lounais-Suomen Jätehuollosta.

Tienoo Keväällä puutarhaa laitetaan kesäkuntoon. Leikataan pensasaitoja ja pihapuita sekä haravoidaan pudonneita lehtiä. Monien omakotitalojen tontit ovat suhteellisen pieniä. Oksat ja haravointijäte pitäisi siis kuljettaa pois. Mutta minne? Oikea vastaus on lajitteluasema.
—Monet muistavat vielä vanhan haravointijätetempauksen, jolloin haravointijätettä otettiin maksutta vastaan vain tiettyyn aikaan vuodesta. Monet odottavatkin, koska tempaus jälleen alkaa. Sitä ei enää järjestetä, sillä nykyään risuja ja haravointijätettä voi tuoda maksutta koko vuoden, kertoo lietolainen ympäristöneuvoja Lotta Salminen Lounais-Suomen Jätehuoltosta.
—Eniten risuja ja haravointijätettä tuodaan heti viikonlopun jälkeen maanantaisin, mutta Topinojan lajitteluasema on avoinna joka arkipäivä kello 6.30—21.
—Välttääkseen ruuhkaa kannattaakin ajoittaa asiointi jollekin muulle arkipäivälle kuin maanantaille.
Henkilöautolla, henkilöauton peräkärryllä tai pakettiautolla tuodut risu- ja haravointijätekuormat voi tuoda maksutta.
Haravointijätteeksi lasketaan lehdet ja havuneulaset, ruohonleikkuujäte ja sammal, kitketyt kasvit poislukien haitalliset vieraslajit sekä kaislat. Haitallisten vieraslajien kohdalla kannattaa tarkistaa ohjeistus niiden käsittelemiseen LSJH:n sivulta.
Jäteasemalla haravointijäte toimitetaan kompostoitavaksi. Syntynyttä multaa käytetään muun muassa viherrakentamisessa.
Risuiksi lasketaan risut ja oksat sekä myös piikikkäät ohrapihlajan ja ruusun oksat. Risut haketetaan ja toimitetaan lämpölaitoksille energian tuotantoon.

Risut pois joka kevät ja syksy

Viime maanantaina lietolaiset Ulla Maija ja Teijo Laine veivät risuja sekä haravointijätettä Topinojan lajitteluasemalle. Omasta pihasta risut eivät olleet peräisin. Eläkeläisinä heillä on aikaa auttaa jälkikasvua pihatöissä. Lajitteluaseman vastaanottopisteet ovat Laineille tuttuja, sillä he ovat tuoneet risuja ja haravointijätettä keväisin ja syksyisin.
—Tänne on hyvä tuoda ja nykyään voi tuoda ilmaiseksi. Täältä saa myös hyvää neuvontaa, Ulla Maija ja Teijo Laine kiittelevät.
Ruuhkatkin ovat tasoittuneet, kun risuja ja haravointijätettä voi tuoda läpi vuoden.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.