Uutisotsikot
Urheilu
Paikalliset | 03.08.2023 12:03
Punalaputettu kysyy, tuleeko palkalla toimeen?

Lietolainen Sauli Alipirjelä on voittanut Uusi työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailun laululla Punalaputettu. Voittaja julkistettiin Työväen Musiikkitapahtumassa Valkeakoskella viime viikolla.
Lieto Me toki bonuksetkin saatiin, ne selkäämme on taputettu.
Säe on lietolaisen Sauli Alipirjelän laulusta Punalaputettu, jolla hän voitti Uusi työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailun. Kilpailun voittajat julkistettiin Työväen Musiikkitapahtumassa Valkeakoskella viime viikolla.
Alipirjelä on 52-vuotias lastenhoitaja sekä laulaja-lauluntekijä. Hän on saavuttanut useita voittoja eri sävellys- ja sanoituskilpailuissa.
Punalaputettu tuo mieleen Heikki Salon tyylin yhdistää sanat ja sävel.
—Arvostan Heikki Saloa tekstintekijänä. Tapasinkin hänet kesäkuussa ja juttelin hänen kanssaan. Hän opetti erään tärkeän asian: Joskus tekstissä voi käyttää sanaa, joka ei tarkoita mitään, jos sana kuulostaa hyvältä, mutta näin voi tehdä vain harvoin, Alipirjelä kertoo.
Ajatuksia työelämästä
Punalaputettu on sävelletty ja sanoitettu kilpailua varten. Alipirjelä osallistuu mielellään kilpailuihin, koska niissä on usein määritelty laulun tyyli ja aihe. Lisäksi laulu pitää saada määräaikaan mennessä valmiiksi.
—Ensin ajattelin, että en osallistu tähän kilpailuun ollenkaan, mutta päätin sittenkin osallistua. Olen pohtinut laulun aiheita some-päivityksissäni ja laulussa löin aiheet nippuun. Kerron siinä, mitä ajattelen työelämästä.
Alussa olleen säkeen maininta selkääntaputuksista bonuksina viittaavat esimerkiksi taannoiseen koronapandemiaan, jossa hoitotyöntekijät joutuivat koville. Elokuussa 2021 Helsingin ja Uudenmaan sairaahoitopiiri lanseerasi kiitoskortit, jotka henkilökunta sai itse tulostaa itselleen. Henkilökunta odotti saavansa palkankorotukset.
—Sanotaan, että hoitotyö on tärkeää, mutta se ei näy palkassa. Pienipalkkaisuus johtaa siihen, että työtä ei arvosteta, eikä sitä haluta tehdä. Työnteon taas pitää näkyä työntekijän elintasossa, joka ei saisi olla sama kuin työtä tekemättä.
Vaikka laulun sanoissa on työväenlauluista tuttua sanastoa, Alipirjelä ei usko vastakkainasetteluun. Asioissa päästään eteenpäin yhteistyöllä. Työväen arvostus ei lisäänny sillä, että pilkataan toista osapuolta.
—Minulla ei ollut työväenlauluista mitään ennakkokäsitystä, mikä helpotti tekemistä. Tein omanlaiseni työväenlaulun. Jokainen tulkitsee sitä omista lähtökohdistaan.
Mä oon kuin tuote alennettu, se punalaputettu.
Työ tekijäänsä kiittää, joku luulee et se riittää.
Tarkkanäköistä aikalaiskritiikkiä
Kilpailun tuomaristoon kuuluivat rap-artisti ja musiikkituottaja Asa, teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja toimittaja Susanna Kuparinen, työväenlaulujen asiantuntija ja musiikin monitoimimies Tipi Tuovinen, Riihi-säätiön asiamies Janne Ollikainen sekä Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja Marianne Haapoja.
Tuomariston arvion mukaan Punalaputettu on tarkkanäköinen aikalaiskritiikki.
—Laulu pelaa kirkkailla huomioilla rinnakkaisista todellisuuksista yhteiskunnasta, joka tekee paluuta kahden kerroksen väkeen. Moderni poliittinen laulu, joka seisoo omilla jaloillaan, omassa genressään ja luo oman traditionsa ja pystyy kertomaan viestinsä niin, että kuka tahansa sen voi kuulla ja ymmärtää, toteaa tuomaristo.
Kilpailun pääpalkinto on 1.000 euroa. Lisäksi voittaja saa jyväskyläläisen kuvanveistäjän Samuli Alosen Maestro-pienoisveistoksen.
Kilpailuun osallistuttiin äänitiedostoilla. Palkitut laulut äänitetään vielä studiossa ja julkaistaan myöhemmin.
Kilpailuun osallistui 107 laulua. Tuomaristo piti teosten yleistä tasoa korkeana.
Pekka Remes
Tilaa Turun Tienoo
Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.
Ole ensimmäinen, joka kommentoi.
Kommentoi