Paikalliset | 07.04.2022 07:43

Nyt myös Vahdon kirjastoon pääsee omatoimisesti

  • Vahdon lähikirjaston aukioloa laajennettiin omatoimiajoilla. Kirjastonhoitaja Nina Sallinen (vas.) ja kirjastovirkailija Kerttu Pietilä esittelivät ulko-oven vieressä olevaa kirjautumislaitetta.

  • Koko kirjasto on auki myös omatoimiaikana.

Vahto Musta pieni laite ulko-oven kyljessä. Kun sille näyttää kirjastokortin ja näppäilee tunnusluvun, pääsee Vahdon lähikirjastoon sisälle. Sisään pääsee, vaikkei olisikaan niin sanottu palveluaika eli kirjastohenkilökuntaa paikalla.

—Omatoimiajat otettiin käyttöön maanantaina, kertovat kirjastovirkailija Kerttu Pietilä ja kirjastonhoitaja Nina Sallinen.

Maanantaista torstaihin omatoimiaikaa ovat aamut ja illat: aamuisin kello kuudesta alkaen sekä iltaisin kello 19—22. Henkilökuntaa on paikalla maanantaisin ja tiistaisin kello 10—19 sekä keskiviikkoisin ja torstaisin kello 12—19.

Perjantaisin omatoimiaikaa on kello 6—12 ja palveluaikaa kello 12—17.
Viikonloput ovat jatkossa kokonaan omatoimiaikaa. Lauantaisin ja sunnuntaisin kirjastoon pääsee aamukuuden ja kello 15 välillä kirjautumalla.

—Kun omatoimiaika on päättymässä, tulee ilmoitus. Hälytykset menevät päälle, jos vielä omatoimiajan jälkeen jää kirjastoon sisälle.

Sallinen uskoo, että omatoimiajat palvelevat erityisesti työssäkäyviä.
—Heidän, jotka tekevät vuorotyötä, voi olla vaikea ehtiä käymään kirjastossa palveluaikana. Omatoimiajat auttavat tähän.

Toisin kuin esimerkiksi Liedon pääkirjastossa, Vahdolla kirjastotila on auki kokonaan omatoimiaikanakin.
—Lehtiä ja kirjoja saa lukea vapaasti, tietokoneita voi käyttää, Pietilä luettelee.

Kirjojen liikuttaminen toimii itsepalveluperiaatteella: Käytössä on tuttu lainaus- ja palautusautomaatti. Varauksia pystyy myös noutamaan.

Kirjastossa on kameravalvonta. Mikäli siis häiriöitä tulee, ne ovat todennettavissa nauhalta.
—Jokainen sisälle tuleva tallentuu kameran kautta järjestelmään. Meillä on kaksi videovalvontaa.

Pietilä muistuttaa vastuusta. Hän, joka kirjautuu kortillaan sisään kirjastoon, on vastuussa myös niistä käyttäjistä, jotka päästää oven avauksellaan sisään. Vastuun kannalta lienee siis järkevää, että esimerkiksi kaveriporukasta jokainen kirjautuu omalla kortillaan.
—Tärkeää olisi myös tarkistaa, että ulko-ovi menee varmasti lukkoon, Pietilä sanoo.
—Se on vanha puuovi, joka jää helposti raolleen, Sallinen lisää.

Ruskon pääkirjastossa omatoimimahdollisuus otettiin käyttöön pari vuotta sitten.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.