Paikalliset | 19.10.2023 11:01

Nautelankoski-säätiölle rahoitusta Annantuvan kunnostukseen

Nautelankoski-säätiölle rahoitusta Annantuvan kunnostukseen

Annantupaa lähdetään kunnostamaan Leader-rahoituksen turvin. Kuva: Maria Suomi

Leader Varsin Hyvän hallitus on myöntänyt rahoitusta Nautelankoski-säätiölle. Vanhassa vara parempi — Annantuvan ja Kyöstilän rakennusperinnön säilyttämishanke sai tukea 40.000 euroa. Tuki on 40 prosenttia hankkeen 100.000 euron kustannusarviosta.

Rakennusperinnön säilyttämishanke kohdistuu Liedon museoon kuuluvaan ja Liedon keskustassa sijaitsevaan hirsirakennus Annantupaan.

—Tämä on iso asia koko Liedon museotoimelle. Saamme hankkeen myötä keskustaan museoyksikön. Emme varmaan vielä edes ymmärrä, miten suuri merkitys tällä on. Annantupa on vanhin säilynyt puurakenteinen suojeltu rakennus keskustan alueella. Se sijaitsee keskiaikaisella kylätontilla. Annantuvan kautta voimme kertoa omaa historiaamme, Liedon museonjohtaja Leena Viskari kertoo.

—Ensiarvoisen tärkeää on, että rakennus kunnostetaan niin, että se kestää käyttöä ja sen säilyminen turvataan, hän jatkaa.

 

Kunnostus valmiiksi 2025 mennessä

Puuseppä Otto Mattila rakensi Annantuvan kodikseen vuonna 1874. Tupa on saanut nimensä viimeisen vakituisen asukkaan, Anna Heinosen, eli Mattilan Annan mukaan. Alueen rakennuskokonaisuuteen kuuluu tuvan lisäksi liiteri sekä Kyöstilän tilan kellarivaja. Annantupa edustaa Liedon keskustan vanhinta säilynyttä asutuskerrostumaa. Entisenä torppana sillä on historiallista arvoa ja ikänsä puolesta rakennushistoriallista arvoa.

Alkuperäisellä paikallaan sijaitseva rakennus on tunnistettu suojelun arvoiseksi jo vuonna 1991 vahvistetussa asemakaavassa ja se tulee säilyttää nykyisellä paikallaan. Jotta Annantuvan historialliset arvot säilyvät, pitää korjaustöissä käyttää perinteisiä materiaaleja ja rakennusteknisiä ratkaisuja sekä säilyttää mahdollisimman paljon vanhoja rakennusosia.

Rakennukset tulee kunnostaa niin, että ne ovat turvalliset ja niitä pystytään käyttämään museo- ja kulttuuritoimintaan.

—Esimerkiksi muutamia hirsiä pitää vaihtaa ja kuisti oikaista ja kunnostaa. Rakennuksen tulee olla palo- ja liikkumisturvallinen, Leena Viskari sanoo.

Kuntokartoitus ja korjaussuunnitelma rakennusten kunnostusta varten tehtiin kesällä 2022. Hanketta alettiin edistää jo vuonna 2017. Toiveissa oli päästä kunnostustyöhön aiemmin, mutta rahoitusmahdollisuuksien kartoittaminen, kunnostus- ja kustannussuunnitelmien tekeminen ja rahoituksen hakeminen ottaa aikansa.

Rahoitus varmistuu lopullisesti Ely-keskuksen päätöksellä. Päätöksen jälkeen aloitetaan kunnostustyöt Viskarin mukaan välittömästi. Tavoitteena on saada hanke päätökseen vuoden 2025 loppuun mennessä.

—Avuksi tarvitaan vapaaehtoisia. Talkootyö sisältyy hankkeen omarahoitusosuuteen, johon kuuluu myös museon omien varojen käyttöä.

Kunnostuksen valmistuessa Annantuvan ympäristö tarjoaa Liedon keskustaan virkistysalueen, joka voi tukea yhteisöllisyyttä. Toiveena on, että tulevaisuudessa Annantuvalla voidaan järjestää erilaista toimintaa. Samalla museokohde palvelee Lietoa matkailullisesti.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.