Urheilu | 29.10.2020 08:37

Monen esteen yli pararatsastuskisoihin

Monen esteen yli pararatsastuskisoihin

36-vuotias Joni Roivanen ratsasti sunnuntaina Vahdon Varjotallilla Liekki-hevosella elämänsä ensimmäisissä esteratsastuskisoissa. Äiti Johanna Roivanen auttoi alkuun ja oli henkisenä tukena.

Vahdon Varjotallilla käytiin sunnuntaina Vahdon Ratsastajien esteratsastuskisat. Ensimmäistä kertaa kilpailuluokkana oli mukana pararatsastajien, siis kehitysvammaisten oma kilpailuluokka. Innolla ensimmäiseen kotiseuransa estekisaan osallistui 36-vuotias Joni Roivanen. Äiti Johanna Roivanen kertoi poikansa aloittaneen ratsastuksen jo 10-vuotiaana.

—Itselläni on ratsastustaustaa ja Joni halusi hevosen selkään jo varhain. Tavoitteellisempi ratsastusharrastus aloitettiin vuonna 2003, ja nyt edessä ovat ensimmäiset estekisat. Olemme menneet Anne Pakarisen perässä sinne, minne hänkin, äiti-Roivanen taustoittaa.
Anne Pakarinen toimi sunnuntain kisoissa ratamestarina ja tuomarina, mutta myös pararatsastajien valmentajana.
Joni Roivasella on kehitysvamma, mutta vamma ei ole vauhtia hidastanut. Vuonna 2008 Roivanen osallistui kouluratsastuksen PM-kisoihin, ja viime vuoteen asti hän purjehti Special Olympics Finland -joukkueen väreissä. Roivanen harrastaa myös jalkapalloa, partiota ja sählyä.

—Ratsastus sopii Jonille hyvin myös terapeuttisessa mielessä. Kehitys näkyy keskittymiskyvyssä, tilan hahmottamisessa ja kehonhallinnassa. Aikanaan hänestä sanottiin, ettei poika koskaan pysty ratsastamaan. Pikkuhiljaa ryhti ja tasapaino ovat kehittyneet huimasti, Johanna Roivanen kehuu poikaansa.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.