Paikalliset | 09.11.2023 16:31

Mielenilmaus hallitusohjelmaa vastaan hiljensi Carrus Deltan

Mielenilmaus hallitusohjelmaa vastaan hiljensi Carrus Deltan

Tero Isotalo on 40-vuotisen työuransa aikana lakkoillut aiemminkin. Keskiviikkona Carrus Deltan tuotanto hiljeni mielenilmauksena valtiovallan politiikalle.

Ympäri Varsinais-Suomea järjestettiin eilen keskiviikkona poliittisia lakkoja. Mielenilmauksilla vastustetaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen hallitusohjelmaa ja suunnitelmia heikentää työntekijöiden etuuksia.

Lakot sulkivat esimerkiksi Topinojan lajitteluaseman ja Fölin liikennöintilinjoja. Liedossa seisahti linjaliikenne- ja turistibussien koreja valmistavan Carrus Deltan tuotanto.

Carrus Deltan asentaja ja ammattiosaston puheenjohtaja Tero Isotalo piipahti keskiviikkoaamulla työpaikalla katsomassa tilannetta. Lakko koskee pääasiassa Teollisuusliiton väkeä, mutta siihen osallistui myös ammattiliitto Pro:hon kuuluvia ja liittoon kuulumattomia.

—Tehtiin päätös, ettei lakkovahteja tarvita. Piha on ihan tyhjä, Isotalo toteaa.

Lakko on vastalause maan hallituksen linjauksille leikata heiltä, jotka ovat jo valmiiksi kaikkein heikoimmassa asemassa, Isotalo sanoo. Suunnitteilla on toimia, jotka heikentävät työsuhdetta mutta myös elämää ylipäätään.

—Se, että työttömyysturvaa porrastetaan, ei tuo yhtään uutta työpaikkaa. Yritetään kannustaa töihin, mutta mitä tehdä, jos työpaikkoja ei ole, Isotalo muistuttaa ja antaa esimerkiksi rakennusalan, jossa on koettu kuluneen vuoden aikana ennätysmäärä konkursseja.

Hallitus suunnittelee parhaillaan rajoituksia lakko-oikeuteen. Rajoitus koskisi nimenomaan nyt koettuja poliittisia lakkoja.

Isotalo harmittelee lakon vaikutusta työnantajaan.

—Mutta toivomme, että lakon myötä johtohenkilöt olisivat yhteydessä omiin joukkoihinsa ja veisivät näitä ajatuksia eteenpäin.

Carrus Deltan yksi osakkaista, asiakkuus- ja tuotejohtaja Harri Varjonen ei halua kommentoida lakkoa ja sen vaikutuksia sen enempää.

—Tämähän on poliittinen lakko, eikä kohdistu meihin työnantajana, vaikkakin seuraukset kohdistuvat myös meihin. Tänään moni oli poissa ja torstaina palataan normaalisti takaisin töihin, Varjonen kiteyttää.

Kaiken kaikkiaan lietolaisyrityksellä menee hyvin. Carrus Deltalla on tilauskantaa historiallisen pitkälle: nyt jo vuodelle 2025 saakka. Parhaillaan on menossa rekrytoinnit. Työntekijöitä on nyt 190 ja lisää väkeä tarvittaisiin tuotantotehtäviin.

—Pandemia teki ison loven alalle, mutta nyt markkinat ovat elpyneet. Uusia markkinoita on auennut, Varjonen sanoo.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.