Paikalliset | 03.03.2022 08:22

Lukion penkistä maailmalle

  • Pinja Perkkiö, Ellen Tuokko ja Oskari Kyllönen ovat kaikki lähdössä kuukauden mittaiseen vaihtoon. Pinja suuntaa reissuun vasta abivuoden keväällä, mutta Ellen ja Oskari lähtevät matkaan jo tänä keväänä.

  • Liedon lukion kansainvälisyyslinjan opettaja Nina Tuorila on tehnyt paljon töitä käynnistäessään kansainvälisiä hankkeita ja luodessaan suhteita kouluihin ulkomaille. Nyt pandemian ajan kestänyt odotus alkaa kantaa hedelmää.

Liedon lukion kolmatta vuotta käynnissä oleva kansainvälisyyslinja on vähitellen pääsemässä kunnolla vauhtiin koronapandemian väistyessä. Aiemmin koulu oli mukana Erasmus+-koulutuksen vaihto- ja yhteistyöohjelmassa vuosina 2014—2020. Vuonna 2021 alkaeella ohjelmakaudella uutena on tullut Erasmus+-akkreditointi, joka on myönnetty Liedon lukiolle. Ohjelma tukee hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää yleissivistävää koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä. Kansainvälisyyslinjan vastuuopettaja Nina Tuorila on akkreditoinnista innoissaan.

—Tarjolla on kahdenlaista toimintaa. Yhteistyö- ja liikkuvuushankkeita. Akkreditointi tarkoittaa nimenomaan liikkuvuushankkeita, joita ei nyt tarvitse hakea joka vuosi uudestaan, sillä ne jatkuvat vuoteen 2027 saakka, hän iloitsee.

Näin ollen ohjelman rahoitus on taattu ja suunnitelmia voidaan rakentaa pidemmälle aikavälille, mikä puolestaan lisää suunnitelmallisuutta. Liikkuvuushankkeiden lisäksi käynnissä on yksi yhteistyöhanke.
—Akkreditointi tarkoittaa meille sitä, että tästä eteenpäin meiltä lähtee vuosittain opiskelijoita 30 päivän mittaiseen vaihtoon, Tuorila kertoo.

Vaihdon kesto on määritetty kuukauteen, sillä kyseinen ajanjakso ei vaikuta oppilaan valmistumisaikatauluun.
—Koronan takia meiltä lähtee monta abia vaihtoon heti kirjoitusten jälkeen. Kaiken kaikkiaan kaksi oppilasta lähtee Espanjaan, kaksi Ranskaan ja neljä abiturienttia Italiaan. Yhteensä siis kahdeksan oppilasta.

Kuukaudeksi Eurooppaan

Kansainvälisyyslinjan toisen vuosikurssin oppilaat Ellen Tuokko, Pihla Perkkiö ja Oskari Kyllönen ovat valmiina matkaan. Pihla saa tosin vielä odottaa reissuaan, sillä hän on lähdössä vaihtoon vasta abivuotenaan kirjoitusten jälkeen. Ellen suuntaa tänä keväänä kuukaudeksi Espanjaan ja Oskari Ranskaan. Molemmat lähtevät matkaan 3. vuoden opiskelijan kanssa. Tarkoitus on asua perhemajoituksessa samaa koulua käyvän oppilaan kotona. Mukaan saattajaksi matkoille lähtee lukion opettaja muutaman päivän ajaksi. Näin varmistetaan, että oppilaiden startti uudessa maassa, kulttuurissa ja koulussa lähtee hyvin käyntiin.

—Jännittää mutta odotan innolla. Käyn Espanjassa oppitunneilla ja avustan koulun pienempiä lapsia iltapäiväkerhossa, matkaa varten Espanjan alkeiskurssin aloittanut Ellen Tuokko kertoo.

Myös Oskari Kyllönen odottaa ranskalaiseen kulttuuriin tutustumista kohteessaan Nizzassa.
—Kuulin, että Ranskassa koulupäivät ovat pidempiä kuin Suomessa. Ennen koronaa olen matkustellut oman perheen kanssa, mutta nyt kun tuli tilaisuus lähteä matkaan, reissataan sitten menetetyn korona-ajan edestä.

—Maailman näkeminen on mahtavaa. Jos elämä sallii, haluaisin matkustaa niin paljon kuin sielu sietää, Ellen Tuokko jatkaa.
Matkat ovat opiskelijoille ilmaisia. Lisäksi he saavat hankkeen kautta reissuun taskurahaa.

Vastavuoroista vaihtoa

Erasmus+ -hankkeen puitteissa lukio tekee myös lyhyempiä ulkomaanmatkoja. Pinja Perkkiö on lähdössä ensi viikolla Ruotsiin.
—Olemme Tukholmassa kuusi päivää. Matkan aiheena on siirtolaisuus ja suvaitsevaisuus, hän kertoo.

Reissuun lähtevät oppilaat ja opettaja tutustuvat Ruotsissa ruotsinsuomalaiseen kulttuuriin ja vierailevat ruotsinsuomalaisessa koulussa sekä Suomi-instituutissa.
—Ajattelin asioida kaupoissa ja kahviloissa ruotsin kielellä. Syksyllä kävimme matkalla Ahvenanmaalla ja yllätyin, miten hyvin reissu meni kielitaidon puitteissa, Perkkiö sanoo.

Ellen ja Oskari ovat jo suunnitelleet, mitä tuliaisia he pakkaavat laukkuihin mukaan vaihtoon lähtiessään.
—Vähintään t-paita, shortsit ja salmiakkia, Oskari Kyllönen vitsailee.
Kyllönen ei ole opiskellut koskaan kohdemaansa Ranskan kieltä.
—Osaan laskea yhdestä kymmeneen ja tilata coca-colan, hän sanoo.

Liedon lukio saa vastavuoroisesti keväällä neljä italialaisopiskelijaa vaihtoon. He tulevat Lietoon Italiaan menneiden abiturienttien paluumatkan yhteydessä.
Lukiossa on vuodesta 2015 alkaen ollut 12 Erasmus+ -hanketta, joissa on ollut yhteensä 18 partnerikoulua kymmenestä eri maasta. Lisäksi Liedon lukion vieraana käy säännöllisesti eurooppalaisia opettajia Erasmus+ job shadowing –jaksoilla.

Erikoislinja kiinnosti

Oppilaat kokivat lukion kansainvälisyyslinjan vetovoimatekijänä lukiovalintaa tehdessään.
—Olin yläasteella alle viikon mittaisessa Erasmus-vaihdossa Saksassa. Silloin innostuin ja päätin hakea tälle linjalle, Pinja Perkkiö kertoo.

Opettaja Tuorilan mukaan Erasmus-ohjelman hienous on sen maksuttomuus.
—Se ei katso sitä, onko perheellä varaa, vaan kaikki ovat tasa-arvoisessa asemassa. Ainoa raja on siinä, kuinka paljon koulusta voi olla pois. Oppilas voi esimerkiksi käydä koulua ja osallistua lyhyemmille reissuille ja vasta kirjoitusten jälkeen lähteä pidemmälle matkalle kuten Pihla.

Kansainvälisyyslinjalla aloittaessa voi siis jo alkaa suunnitella omaa lukiopolkuaan vaihtoa silmällä pitäen.
—Jos ensimmäisen vuoden syksyllä tietää, että haluaa 30 päivän vaihtoon, voi tällöin tiivistää omia kurssejaan, Tuorila vinkkaa.

Ina Virtanen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.