Urheilu | 28.10.2021 08:18

Litjolle Junioreiden hopeaa F-Cup-rallisarjasta

Litjolle Junioreiden hopeaa F-Cup-rallisarjasta

Lietolaiset Iiro Litjo ja Topi Kärpijoki ajoivat F-Cup-rallisarjassa SM-hopealle.

Lietolaiskaksikko Iiro Litjo, 21, ja kartturi Topi Kärpijoki, 22, ovat ajaneet rallia yhdessä jo nelisen vuotta. Menopelinä alla on etuvetoinen, Litjon itse rakentama Honda Civic TypeR. Kaudella 2021 kaksikko ajoi F-Cupin junioreiden rallisarjassa, johon kuului viisi osakilpailua. Kolmen yleiskilpailun voiton turvin sarjasta tuli hopeaa Orimattilassa viime lauantaina.
Kausi alkoi helmikuussa Hankasalmelta, jossa olosuhteet olivat erittäin vaikeat lumen tukkimien teiden takia, ja moni kilpakumppani joutui keskeyttämään rallissa. Kaksikon ajo sujui yli odotusten ja kotiin viemiseksi irtosi junioreiden voitto. Autokunta oli yllättäen mukana sarjan pistekamppailussa, vaikka tammikuinen avausosakilpailu Ilomantsin teillä jäikin budjettivajeen vuoksi välistä.

Seuraavaan Mäntsälässä ajettavaan kilpailuun lähdettiin voitonjanoisena toukokuussa. Kilpailu lähti hyvin käyntiin, mutta kolmannella erikoiskokeella ajo päättyi rajuun ulosajoon. Auto pyöri monta kertaa katon kautta ympäri päätyen pellolle. Kuljettajakaksikko selvisi säikähdyksellä, mutta autoa rakennettiin uudestaan kolmisen kuukautta. Kori piti suoristaa, rikkinäisiä peltejä vaihtaa, auton tekniikkaa korjata ja koko auto viimeistellä ja maalata uudestaan.
Kausi jatkui elokuussa Rallin Junioreiden SM-sarjan osakilpailussa Keravalla, josta tuli luokan toinen sija. F-Cup rallisarja jatkui neljännellä osakilpailulla Laitilassa syyskuussa. Kisan ensimmäinen puolisko alkoi kovalla sekuntikamppailulla, ja huoltotauolla kaksikko oli junioreiden toisena. Kova loppukiri ja kovimman haastajan keskeytys toivat kirkkaan yleiskilpailun voiton junioreista.

F-Cupin päätösosakilpailu ajettiin Orimattilan vauhdikkailla teillä. Siihen Litjo ja Kärpijoki lähtivät pistetilanteessa altavastaajina. Mahdollisuudet sarjassa oli vielä hopeamitalille, kulta oli jo karannut ajamattoman ja kesken jääneen kilpailun takia. Orimattilan kilpailun kokonaispituus oli yli 170 kilometriä sisältäen seitsemän erikoiskoetta, joiden yhteispituus oli 68 kilometriä.
Heti ensimmäisellä erikoiskokeella kaksikko pääsi hyvään vauhtiin, ajo oli varmaa ja aika puolen sekunnin päässä kärjestä. Seuraavat kaksi pätkää tuottivat pieniä teknisiä ongelmia, sillä kaasuläpän asentotunnistin teki kiusaa. Kolmannen erikoiskokeen jälkeen huoltotauolla saatiin auto ja miehet kuntoon, ja viimeisille neljälle pätkälle lähdettiin hyökkäämään. Se tuotti tulosta, neljännen pätkän jälkeen kaksikko oli voitossa kiinni. Viimeiselle erikoiskokeelle lähdettäessä ero toisena tulevaan haastajaan oli vain neljä sekuntia, joten loppuun asti piti tulla kovaa ja antaa kaikkensa.
Kova yrittäminen tuotti tulosta, Litjo ja Kärpijoki voittivat junioreiden yleiskilpailun 6,2 sekunnin erolla toisena tulleeseen. Lopulliset sarjapisteet riittivät F-Cupin junioreiden hopeamitaliin.
—Vain kolmessa sarjakisassa päästiin maaliin ja niistä kaikista irtosi junnujen korkeimmat pisteet. Takki on tyhjä, sanoo Litjo.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.