Paikalliset | 02.11.2023 11:22

Liikenneturvallisuutta parannettiin uusilla kevyenliikenteen väylillä

Liikenneturvallisuutta parannettiin uusilla kevyenliikenteen väylillä

Kaunistontien suojatielle asteliva Liedon kaupungin vt. toimitalajohtaja Aki Teini, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jari Vuorinen sekä infrapalvelupäällikkö Mira Rekola.

Kaunistontien ja Nuolemontien kevyen liikenteen väylän rakentaminen on saatu päätökseen.

—Urakka otettiin vastaan lokakuun puolivälissä, Liedon kaupungin infrapalvelupäällikkö Mira Rekola kertoo.

Kyseistä rakennusprojektia on odotettu pitkään. Yksi syy siihen on ollut raha. Hanke kustansi lopulta 570.000 euroa lisämäärärahat mukaan lukien.

—Hanke oli monta vuotta talousarviossa, josta se aina poistettiin. Nyt projekti saatiin käyntiin liikenneturvallisuushankkeen kautta, Rekola sanoo.

—Lähes kymmenen vuotta kyseinen väylä oli tapetilla. Tavoite oli olemassa vuosia, mutta se päätyi aina säästökohteeksi, Liedon teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jari Vuorinen (kesk.) vahvistaa.

Nyt valmistuneet väylät palvelevat monia.

—Lähistöllä sijaitsee Talviniityn asuinalue, jossa asuu iso määrä koululaisia, Liedon vt. toimialajohtaja Aki Teini sanoo.

Nuolemontietä pitkin kuljetaan myös Toimintakeskukselle. Nyt reitit ovat turvallisia, kun enää kävelijän ei tarvitse taittaa matkaansa autotien reunassa.

 

Keskustasta Talviniittyyn

Yhtenä onnistumisena Rekola, Vuorinen ja Teini kokevat kävelyteiden leveyden.

—Vanha tie oli todella vaarallinen, Jari Vuorinen sanoo.

Kevyenliikenteenväylien rakennustöiden aikana muun muassa poistettiin puustoa, louhittiin muutaman metriä kalliota näkyvyyden parantamiseksi ja uusittiin kadun valaistusta uusilla ledeillä. Lisäksi lähes puolen kilometrin mittaisella työalueella jouduttiin tekemään kolme lunastustoimitusta, kun muutamat tontit olivat pari metriä liian lähellä katualuetta.

Nuolemontien väylä päättyy nyt jo olemassa olevaan kevyenliikenteenväylään, jossa myös sijaitsee bussien kääntöpaikka. Jonain päivänä Föli-bussit saattavat kulkea myös Kaunistontietä pitkin, joten nyt tie on valmiiksi käytettävissä mahdollisille reittimuutoksille.

Kaunistontien kevyenliikenteenväylä jatkuu puolestaan Ruohomäentien risteykseen saakka. Kaunistontiellä siirrettiin työn aikana myös vanhaa ajorataa ja tietä vahvistettiin.

—Aiemmin paksun savipatjan päällä oli murskekerros. Vahvistusten myötä tie on paremmassa kunnossa, Aki Teini kertoo.

Kaikkiaan hanke parantaa Liedon liikenneturvallisuutta merkittävästi.

—Sen avulla saatiin yhtenäinen kevyenliikenteenväylä aina keskustasta uusille asuinalueille saakka, Mira Rekola täsmentää.

Teiden turvallisuus on ollut yksi isoista puheenaiheista viime aikoina. Liedossa on vuoden aikana tapahtunut kolme ihmishengen vaatinutta liikenneonnettomuutta.

—Kaupunki luo puitteet liikenteelle, rakentaa uusia väyliä kaava-alueille ja määrittelee niille nopeusrajoitukset. Valvonta on poliisiviranomaisen asia ja vastuu sääntöjen noudattamisesta tienkäyttäjällä, Mira Rekola sanoo.

Marraskuun lopussa valmistuu seuraavaksi Avantin eritasoliittymän jalankulku- ja pyöräilyväylä.

—Ja pian valmistuu jo uusi talousarvio, jossa päätetään, mitä ensi vuonna saamme toteuttaa, Mira Rekola päättää.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.